1
1

Za kraj uspješne godine: Tekstovi koje ste najviše čitali tokom 2021.

30.12.2021.

Nepisano je pravilo da se krajem godine svi osvrću na prethodnih 12 mjeseci kako bi analizirali rezultate i postavili ciljeve za novu kalendarsku godinu. Izuzetak nismo ni mi, a jedan od rezultata kojim se članovi redakcije Interview.ba posebno ponose jeste baza vjernih čitatelja koji su tokom 2021. godine s nestrpljenjem iščekivali tekstove u kojima smo donosili priče iz cijele Bosne i Hercegovine, te razgovore s političarima, stručnjacima iz različitih oblasti ali i običnim ljudima. 

Naš cilj je da i u 2022. godini budemo medij čije tekstove ćete rado čitati, a u nastavku vam donosimo listu 10 najčitanijih tekstova na našem portalu tokom 2021. godine.

10. Almir Ćehajić Batko: Ja sam mrtav čovjek 

Pet mjeseci nakon što je izašao iz pritvora Almir Čehajić Batko, osnivač “Otvorene mreže”, za Interview.ba je pričao o optužbama koje mu se stavljaju na teret. Istakao je kako je Mreža spasila 280 života, te kako danas nema nikoga u BiH ko bi oboljele odveo na put izliječenja.

9. Nove funkcije za drugaricu Sebije Izetbegović: Enra trči počasni krug 

U oktobru ste posebno voljeli čitati tekst o najzaposlenijoj doktorici u povijesti KCUS-a, osobi od najvećeg povjerenja direktorice Sebije Izetbegović koja se okitila još s dvije funkcije, te podugoj listi dodala nova zaduženja i primanja. Riječ je o doktorici Enri Suljić.

8. Branko Perić, sudija Suda BiH i bivši predsjednik VSTV BiH: Gordana Tadić je skromnih profesionalnih sposobnosti i nerealnih ambicija

Nakon što je disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, nepravosnažnom odlukom, razriješila dužnosti Gordanu Tadić, glavnu tužiteljicu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, premještajući je s mjesta glavne tužiteljice na mjesto tužiteljice Tužilaštva BiH zbog disciplinskih prekršaja,  nemara ili nepažnje u vršenju službenih dužnosti, propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća i ponašanja u sudu ili tužilaštvu ili izvan suda ili tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije zamolili smo Branka Perića, bivšeg predsjednika VSTV BiH, da za interview.ba pojasni izrečenu odluku i novonastalu situaciju u Tužilaštvu BiH.

7. Jasna Bajraktarević, psihoterapeut: Veliki broj suicidalne djece su pandemija u rangu korone

Nakon stravičnog podatka da je prošle godine u BiH zabilježen rekordan broj samoubojstava, čak 411, prof. dr. Jasna Bajraktarević savjetuje kako da um, a ne samo tijelo prežive koronu. Ističe  kako, na žalost postajemo sve manje empatični, te upozorava kako je među njenim klijentima sve više djece, mladih koji pokušavaju samoubojstvo. Otkriva koje tajne krije naš mozak. I savjetuje kako da naučimo usporiti.

6. Lejla Kusturica: Jerlagić, Bičakčić, Teletović, Selman i muž Jelke Milićević ubijaju naše rijeke

O bitkama koje aktivisti biju protiv lobija, politike, interesnih grupa i o tome zašto su rijeke naše zlato. Kako je borba za vodu dobila ženski predznak. O prijetnjama, ucjenama, o međunarodnoj podršci i odbrani ljudskog dostojanstva razgovarali smo s Lejlom Kusturica, aktivisticom i direktoricom Fondacije “Atelje  za društvene promjene – ACT“, koja je dio Koalicije za zaštitu rijeka u Bosni i Hercegovini.

5. Rektor UNSA traži od Medicine dokumentaciju Sebije Izetbegović 

Rektor Univerziteta u Sarajevu (UNSA) prof. dr. Rifat Škrijelj potvrdio je za Interview.ba da je  od Medicinskog fakulteta u Sarajevu zatražio dokumentaciju, odnosno informacije o studentskoj i akademskoj karijeri dr. Sebije Izetbegović, direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

4. Romansirana biografija: Ispravljene ocjene, zagubljeni index i najbrža specijalizacija na svijetu

Prosjek na medicini, koju je Sebija Izetbegović studirala 11 godina, bio je 7,38. To se preko noći “popelo” na 8,3, jer drugačije ne bi mogla biti izabrana za asistenta, prijaviti magisterij i doktorat. Specijalizacija je posebna priča, redovno bi dr. Izetbegović provela na klinikama 5 godina, no, ona je specijalizirala u rekordnom roku. Interview. ba objavljuje dokumente koji dokazuju da je “sve moguće”.

3. Muriz Memić: Izašle su zmije iz gnijezda – tužbi me nije strah, štite me Dženan i Allah 

Otac Dženana Memića je na dan kada obilježava još jednu godišnjicu bez sina, ali i bez istine i pravde, saznao da bi njegovo nedavno gostovanje na jednoj od bh. televizija u kojem je prozvao direktoricu Univerzitetskog kliničkog centra Sebiju Izetbegović moglo završiti sudskim epilogom. Naime, Memić je naveo da je Izetbegović učestvovala u odabiru timova koji su vještačili amneziju Alise Mutap, koja se u to vrijeme viđala sa Dženanom, te da je smjenjivala timove koji su radili vještačenja.

2. Sebija Izetbegović nikada nije upisala magisterij! 

Uvidom u matične knjige Medicinskog fakulteta u Sarajevu ne može se utvrditi da je direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Sebija Izetbegović ikada upisala postdiplomski studij. No, direktorica Izetbegović je 29. marta 1997. godine na Medicini, pred prof. dr. Srećom Šimićem odbranila magistarsku tezu pod nazivom “Efekti ishrane trudnica na malformacije novorođenčadi u toku rata u Sarajevu”.

1. Inspekcija odnijela s Medicine dokumentaciju Sebije Izetbegović

Direktorica Prosvjetne inspekcije Kantona Amra Čomor i inspektor Kenan Vahabović su 11.6.2021. godine  s Medicinskog fakulteta u Sarajevu izuzeli dokumentaciju koja se odnosi studiranje i akademsko napredovanje direktorice Kliničkog centra u Sarajevu Sebije Izetbegović.

Želimo vam sretnu i uspješnu Novu godinu. Vaš Interview.ba.

Idi naVrh

Don't Miss