naslovna
naslovna

Nove funkcije za drugaricu Sebije Izetbegović: Enra trči počasni krug!

04.10.2021.

Najzaposlenija doktorica u povijesti KCUS-a, osoba od najvećeg povjerenja direktorice Sebije Izetbegović prošle se sedmice okitila još s dvije funkcije, te podugoj listi dodala nova zaduženja i primanja

Piše: Senka KURT

 

Svemoguća i svestižuća, kako mediji vole zvati, dr. Enru Suljić, osobu od najvećeg povjerenja direktorice Kliničkog centra dr. Sebije Izetbegović, dobila je nove funkcije. Prošle sedmice čak dvije.

Naime, dr. Suljić je 28. septembra na redovnoj sjednici Nastavno – naučnog vijeća (NNV) Medicinskog fakulteta u Sarajevu izabrana za prodekanesu za naučno – istraživački rad.

Tako je, dr. Suljić dobila utjecajnu funkciju na Medicini. Prodekani pomažu dekanu (u ovom slučaju novoj dekanesi Amini Valjevac) u radu, zamjenuju dekanesu u njenoj odsutnosti, sudjeluje u pripremi sjednica NNV, u izradi planova Fakulteta, obavlja sve djelatnosti iz djelokruga rada dekana za koji je ovlašten…

Ukratko, dr. Suljić se približila najviše što je u ovom trenutku moguće dekanesi Valjevac, koja je izabrana 10.septembra nakon što je prethodni dekan Mirsad Dorić nekoliko puta pokušavao dati ostavku.

Dnevni red NNV Medicine: Usvojeni svi prijedlozi

Podsjećamo, dr. Dorić je, baš kako je potvrdio i za Interview.ba pokušao dva puta podnijeti ostavku, ne samo zbog toga što je, kako smo saznali s Medicine, bio pod neviđenim pritiskom dr. Suljić, već i zbog zabrane da potpiše odluku o pripajanju Medicine Univerzitetu u Sarajevu, zbog čega posljednjih dva mjeseca zaposlenici ovog Fakulteta gube zdravstveno osiguranje jer nisu prijavljeni u PIO i zdravstveno osiguranje.

Uvijek si rado viđen gost

Dok je još bio na poslu, svjedoci s Medicine tvrde da je u njegovom uredu dr. Suljić bila redovan gost, naročito nakon što su se javnost, mediji, inspekcije, rektor počeli baviti diplomom direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović.

Bivši dekan Dorić, ali i rektor Univerziteta u Sarajevu dr. Rifat Škrijelj pomenuli su dr. Enru Suljić i kao odgovornu zbog čega Medicina nije pripojena Univerzitetu. Dr. Škrijelj čak je i potvrdio glasine da je potpisane ugovore uposlenika s Univerzitetom dr. Suljić bukvalno “otela” i prenijela na KCUS.

Inače, znakovito je da je na Medicini za pet godina prodefilovalo pet dekana i da niti jedan nije “sastavio” mandate od četiri godine. U svim aferama oko imenovanja, pa i smjenjivanja pominjale su se dr. Izetbegović i dr. Suljić.

Inače, Enra Suljić istoga je dana, upravo 28. septembra uz funkciju prodekanese dobila još jednu. Izabrana za članicu Upravnog odbora Ljekarske komore Kantona Sarajevo.

Odgovor iz Ljekarske komore KS na upit Interview.ba

Tako su se ove dvije ove funkcije lijepo stopile sa mnogobrojnim koje dr. Suljić obavlja. A u javnosti, posebno među njenim kolegama – liječnicima odavno se već i zbijaju šale, pa se dr. Suljić naziva “najzaposlenijom doktoricom u povijesti KCUS-a”.

Kolege kažu da je nekad slovila za ponajboljeg specijalistu neuropsihijatrije, no, ističu kako je karijeru odavno zanemarila u korist službe Stranci demokratske akcije, Sebiji Izetebegović i trenutnim političkim interesima.

Zažmiri, broj do sto (funkcija)

Već s dolaskom dr. Izetbegović na KCUS (2016.) dr. Suljić imenovana je za direktoricu Instituta za naučno istraživački rad (NIR), gdje je i sada šefica. Zanimljivo je da je bila bliska i bivšim direktorima KCUS-a, prije svega jedna od najbliskih suradnica dr. Farisa Gavrankapetanovića. Kad je Rusmir Mesihović dao ostavku na mjesto direktora KCUS-a u decembru 2015. godine na šest je mjeseci na ovu funkciju imenovala upravo dr. Suljić.

Već dvije decenije dr. Suljić radi na Klinici za neurologiju Kliničkog centra. Bila je članica Nadzornog odbora KCUS-a, direktorica neuropsihijatrijskih disciplina, šefica Katedre Neurologije na Medicini.

U svoju biografiju upisuje niz funkcija, ne samo u KCUS-u, već u raznoraznim komisijama, odborima, zdravstvenim institucijama. Pa je tako bila članica Komisije za lijekova KS, kantonalnog Zavoda zdravstvenog osiguranja, Komisija za sistematizaciju KCUS-a, Komisije za koordinaciju KUM-a, predsjednica Komisije za MS pri Fondu solidarnosti FBiH, vodila je Komisiju za banjsko liječenje u ZZO, članica Upravnog odbora Zavoda za zaštitu žena…

Uz sve profesionalne obavlja i političke funkcije – do prošle godine bila je članica NO Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca, a u SDA je članica Etičkog odbora.

Šta zna Muriz Memić?

Ime dr. Suljić često se pominjalo i u mnogobrojnim istupima Muriza Memića, oca nastradalog Dženana, te i porodičnog advokata Ifeta Ferageta.

Otac Muriz kazao je medijima da će Enra Suljić, nakon što sve bude bjelodano, morati odgovarati, na šta je ona odgovarala da nema veze s ovim slučajem, da nije bila uključena u vještačenje, nije sudjelovala niti u liječenju Dženana, a ni Alise Mutap.

Ja sve u životu promišljeno radim, ni zbog čega se nisam pokajala – kazala je prošle godine dr. Suljić u jednom od svojih nezaboravnih nastupa kod Senada Hadžifejzovića.

Bio je to odgovor na pitanje zašto kao vrsni doktor obavlja ne baš tako moralne, čiste i etičke poslove u ime šefice Izetbegović.

Kazala je tada kako joj najviše od svega smeta što se politika upliće u imenovanje doktora na funkcije, a sama se 2018. ponosno šepurila na predizbornim skupovima SDA u majici sa likom svoje šefice, prijateljice, supruge predsjednika SDA.

Dr. Suljić ne voli miješanje u politiku

No, bez obzira na tu činjenicu kazala je da se ne plaši jer časno radi svoj posao, te da je vrijeđa kad je kolege, javnost, mediji zovu Sebijinom desnom rukom, jer je, tvrdi Suljić, do svega došla svojim znanjem.

No, u tom znanju znala se i poskliznuti o čemu svjedoči i njena izjava medijima – konkretno, direktorica Suljić je svojevremeno u jednom intervjuu devijacijom nazvala  “porast i broj istospolnih brakova.

To jesu devijacije. Međutim, ono što se zove bolest zvanična američka neuropsihijatrija klasifikuje seksualnom orijentacijom. Kada sam ja bila student, a nije to tako davno, homoseksualizam je bila bolest. To više nije. A, zašto nije? Zato što knjige pišu ljudi koji su isto tako istospolne orijentacije. Filmsku industriju isto drže takvi ljudi. Još kada guverner i oni koji su na visokim političkim pozicijama zagovaraju istospolne brakove, zagovaraju usvajanje djece, onda slika nije baš sjajna. I, onda se sve to poremeti – kazala je dr. Suljić.

Skandalozne izjave o istospolnim brakovima

Na konstataciju novinara da je dozvoljeno, npr. u Francuskoj da dvije žene u braku mogu usvojiti dijeta, doktorica Suljić je odgovorila:

A, šta će dvije lezbejke odgojiti, nego lezbejku. I na kraju ona će počiniti incest, jer to nije uopće krvna veza. No, srećom ova naša sredina iz koje potičemo se još uvijek drži svojih strogih normi.

Na sve ove skandalozone izjave reagirao je zastupnik Damir Arnaut, koji je (očito bezuspješno) tražio da reagira Ministarstvo za ljudska prava BiH.

Inače, treba napomenuti za kraj da na sjednici Ljekarske komore, koja je održana prošle sedmice, kad novi, četvrti val i dalje odnosi živote širom zemlje, upravo “instaliranje” dr. Suljić bilo pitanje svih pitanja. Njeno članstvo u Upravnom odboru Ljekarske komore KS još jedan je od načina i metoda ovladavanja institucijom zdravstvenog sistema, koje već godinama provodi tandem Izetbegović – Suljić.

 

 

 

Idi naVrh

Don't Miss