sebija maska
sebija maska

Inspekcija odnijela s Medicine dokumentaciju Sebije Izetbegović

11.06.2021.

Prosvjetni inspektori s Medicine su odnijeli Statut iz 1991. prema kojem nije moguće postati asistent ili upisati postdiplomski bez prosjeka 8, odnosno devet

Piše: Senka KURT

Direktorica Prosvjetne inspekcije Kantona Amra Čomor i inspektor Kenan Vahabović danas su s Medicinskog fakulteta u Sarajevu izuzeli dokumentaciju koja se odnosi studiranje i akademsko napredovanje direktorice Kliničkog centra u Sarajevu Sebije Izetbegović.

Iako nije dobila zahtjev Vlade Kantona Sarajevo da se ispita slučaj Izetbegović, kantonalna Uprava za inspekcijske poslove formirala je predmet prošle sedmice. Pretres je počeo jučer, a nastavljen je danas, te je s fakulteta, između ostalog, kako navode izvori bliski Interview.ba izuzet Statut iz 1991. godine, te prepis ocjena dr. Izetbegović tokom studija.

Kako je nabildan prosjek?

Statut koji je izuzet važio je od 1991. do 2002. godine. Prema tom Statutu za poziciju asistenta, odnosno na postdiplomski studij mogli su se prijaviti oni s prosjekom najmanje osam tokom cijelog studija, odnosno prosjekom najmanje devet iz predmeta za koji konkurišu. Prema indexu, a što su objavili i mediji, prosjek Sebije Izetbegović bio je 7,38 – kazao je naš izvor.

No, u zvaničnoj biografiji koju smo i mi objavili, a koju je sama dr. Izetbegović otkucala na komadu papira, kad se prijavljivala za doktorat, navela je da je diplomirala s prosječnom ocjenom 8,3.

Prosjek se promijenio preko noći

Naš izvor ističe da su 2002. donesena nova pravila, ali su uvjeti za izbor u zvanje asistenta, te upisivanje postdiplomskog ostala ista – dakle ocjena najmanje osam, odnosno prosjek najmanje devet.

Inspektori sada trebaju utvrditi šta je prava istina, odnosno koji je zaista podatak o prosjeku ocjena direktorice Kliničkog centra pravi.

Kako saznajemo na Medicinskom fakultetu jučer i danas vladalo je pravo opsadno stanje.

Kad se afera zahuktala, a u javnost procurili dokumenti koji dokazuju da su ocjene “poboljšane”, izašla na vidjelo činjenica da je dr. Izetbegović studirala 11 godina, te u pitanje došli njene navodne postdiplomske studije u Zagrebu, na fakultetu je počeo “lov na vještice”. Svi su sumnjivi, pogotovo oni koji su imali uvide u njen dosije – kaže nam naš izvor.

Podsjećamo, svoje deceniju i više dugo studiranje, od septembra 1978. do aprila 1989. dr. Izetbegović opisala je “pauziranjem zbog porodične situacije”. Navela je  da je već 1990. upisala postdiplomski studij na Medicinskom fakultetu u Sarajevu.

– U toku specijalizacije provela sam godinu dana na Klinici “Sveti duh” u Zagrebu, gdje sam završila postdiplomski studij za strance na engleskom jeziku Ulta Sond in Cinclao Medisin. U Zagrebu sam također pohađala Ian McDonald seminar za kliničku primjenu ultra zvuka – navela je Izetbegović.

Nakon toga, prema istoj biografiji, provela je kao asistent na hirurškoj ginekologiji kod redovnog profesora Medicinskog fakulteta u Istanbulu prof. dr. Selcuk Ereza.

Zatim je napisala da je specijalistički ispit iz ginekologije i akušerstva, kojeg je počela u avgustu 1994. godine položila u februaru 1996. u Sarajevu, na Kliničkom centru.

To međutim, tvrde s Kliničkog centra nije moguće.

Nije moguće završiti specijalizaciju za tako kratak period. Specijalizacija u principu traje četiri godine, a kad je oblast ginekologije u pitanju, po odredbama Pravilnika o specijalizacijama Ministarstva zdravstva FBiH, i pet godina – kazao nam naš izvor.

Potraga za dokumentacijom

Onda je krenula potraga za dokumentacijom navodnog posdiplomskog iz Zagreba, jer je sama dr. Izetbegović nakon povratka u Sarajevo (iz Turske) kazala da je morala prekinuti studij u Zagrebu, ali je položila 10 ispita, te joj fale još četiri. Koje je onda naknadno položila u Sarajevu. To joj je odobrio tadašnji dekan Medicine prof. dr. Nedžad Mulabegović.

Prema našim izvorima na Medicinskom fakultetu nema “zagrebačkog indexa”. Navodnu kopiju objavio je portal blizak Stranci demokratske akcije baš istoga dana kada je dr. Izetbegović pred kamerama ustvrdila da nikada, nikada, nikada nije pohađala postdiplomski studij u Zagrebu.

Rektor Univerziteta u Sarajevu UNSA dr. Rifat Škrijelj potom je htio riješiti cijelu situaciju i tražio od medicine da mu dostavi dokumentaciju, odnosno informacije o studentskoj i akademskoj karijeri dr. Izetbegović.

Medicini je do rok od osam dana.

– To sam dužan uraditi kao rektor. Od momenta od kad su se u javnosti pojavile informacije o mogućim zloupotrebama nekih diploma dr. Izetbegović poduzeo sam korake radi transparentnog i istinitog informiranja ne samo akademske zajednice već i ukupne javnosti u BiH – naveo je dr. Škrijelj.

Ovo su zvanični podaci o zvanjima i godinama sticanja

No, nakon tog roka dobio je dio dokumentacije, ali bitan dio nedostaje.

Ne mogu govoriti šta sam dobio – kazao nam je prošle srijede rektor i najavio novi zahtjev s novim rokom.

Papiri s medicine su stigli. Isti kao i prošli put, dakle bez ključnih dokumenata.

Naši sagovornici tvrde da u dokumentaciji Sebije Izetbegović ima nekoliko spornih činjenica. Osim vrtoglavog akademskog napretka, različiti su podaci i o godinama diplomiranja. Na Medicinskom fakultetu, u Matičnoj knjizi diplomiranih studenata stoji da je diplomirala 1989. a u Almanahu Ljekarske komore se navodi da je diplomirala 1984.

Sporan je, navode dalje i doktorat, na kojoj joj je, utvrđeno je na kraju, dr. Asim Kurjak bio i predsjednik Komisije i mentor.

 

Idi naVrh

Don't Miss