sebija rifat
sebija rifat

Rektor UNSA traži od Medicine dokumentaciju Sebije Izetbegović

27.05.2021.

Medicinski fakultet ima rok od osam dana da rektoru UNSA dostavi tražene dokumente – dosije o studiranju te napredak u zvanje asistenta dr. Sebije Izetbegović

Piše: Senka KURT

Rektor Univerziteta u Sarajevu (UNSA) prof. dr. Rifat Škrijelj potvrdio je za Interview.ba da je jučer od Medicinskog fakulteta u Sarajevu zatražio dokumentaciju, odnosno informacije o studentskoj i akademskoj karijeri dr. Sebije Izetbegović, direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Jučer sam zamolio da mi daju informacije o upisu i završetku Medicinskog fakulteta, te informacije o nepredovanju u zvanje asistenta dr. Izetbegović – kazao je rektor Škrijelj.

Također je od fakulteta zatražio da mu ove informacije dostave u roku od osam dana, dakle, najkasnije narednog četvrtka.

Ništa bez dokaza i podataka

To sam dužan uraditi kao rektor. Od momenta od kad su se u javnosti pojavile informacije o mogućim zloupotrebama  diploma dr. Izetbegović poduzeo sam korake radi transparentnog i istinitog informiranja ne samo akademske zajednice već i ukupne javnosti u BiH – naveo je dr. Škrijelj.

On podsjeća da je Senat bio involviran u izbor profesora na fakutetima onako kako su se mijenjali zakoni o visokom obrazovanju. A promjena je od 1996. bilo.

U Zakonu je bila odrednica koja je definirala izbora nastavnika na način da se biraju na fakultetima. Mi nismo vršili izbor, sve do 2017. kada je donesena odluka da Senat vrši izbor – dodaje rektor UNSA.

Kada je riječ o tome da li ovaj slučaj može preuzeti eventualno Etički komitet Senata UNSA, dr. Škrijelj navodi da se ništa ne može niti hoće bez dokaza i istinitih podataka i dokaza.

Etički komitet bi morao dobiti prijavu da krene u aktivnosti – dodaje on.

Kao što smo objavili prije dva dana, prema informacijama izvora bliskih Medicinskom fakultetu dr. Izetbegović je u zvaničnoj biografiji, otkucanoj na komadu papira, a koja je trebala poslužiti za prijavu doktorata navela je da je diplomirala s prosječnom ocjenom 8,3.

Prosjek se promijenio preko noći

–  Prema indexu, njen prosjek na medicini bio je 7,38. To su objavili i mediji. No, te su ocjene malo “poboljšane, najprije kako bi mogla postati asistent, a zatim dalje, za postdiplomski studij… No, pravila koja su važila za one koji imaju prosjek najmanje osam tokom cijelog studija, odnosno prosjek najmanje devet iz predmeta za koji konkuriše, nisu važila za Sebiju Izetbegović – kazao je izvor Interview.ba blizak Medicinskom fakultetu u Sarajevu.

Upravo to će, prema tvrdnji naših sugovornika, biti predmet razmatranja, jer Senat se u ovom momentu interesira za činjenicu kako je Sebija Izetbegović s tako niskim prosjekom ipak dobila priliku da postane asistentica na Medicinskom fakultetu.

Naši sagovornici, njene kolege s KCUS-a, ne žele javno komentirati aferu s diplomama, vrtoglavim akademskim napretkom, te specijalizacijom dr. Izetbegović. No,  upozoravaju nas na činjenicu da u njenoj biografiji ima nekoliko različitih verzija.

Prema podacima Medicinskog fakulteta u Sarajevu aktuelna direktorica KCUS-a diplomirala je 1989. (nakon 11 godina studija), ali u Almanahu se navodi da je diplomirala 1984. godine.

Nekoliko različitih verzija ima i oko specijalizacije. U biografiji koju je sama otkucala na listu papira dr. Izetbegović je navela.

– U toku specijalizacije provela sam godinu dana na Klinici “Sveti duh” u Zagrebu, gdje sam završila postdiplomski studij za strance na engleskom jeziku Ulta Sond in Cinclao Medisin. U Zagrebu sam također pohađala Ian McDonald seminar za kliničku primjenu ultra zvuka – navela je Izetbegović.

Ovo su zvanični podaci o zvanjima i godinama sticanja

Nakon toga, prema istoj biografiji, provela je kao asistent na hirurškoj ginekologiji kod redovnog profesora Medicinskog fakulteta u Istanbulu prof. dr. Selcuk Ereza.

Promijenila priču

Ovih je dana promijenila priču, posebno nakon što je dr. Asim Kurjak, nekadašnji šef katedre za ginekologiju na Univerzitetu u Zagrebu rekao da dr. Izetbegović nije nikada bila na specijalizaciji u Zagrebu, te da se kroz glavni grad Hrvatske 1993. “samo prošetala”.

Niti sam ja njoj bio mentor, niti je ona zaista bila moja učenica. Tačno je da je bila kod mene, ali tek nekoliko mjeseci, tokom rata u BiH – opisao je zagrebačku epizodu dr. Kurjak.

Dr. Kurjak demantirao je i da je ikada bio mentor, odnosno predsjednik Komisije na doktoratu, kojeg je dr. Izetbegović odbranila 2000. u Sarajevu. No, dokumentacija, koja je u rektoratu UNSA, a koju smo i mi objavili prije dva dana,  govori drugačije, pa se pritisnut dokazima dr. Kurjak danas ipak prisjetio da je ipak bio mentor, ali kako je rekao u Sarajevu. Demantiji su se, kazao je, odnosili na njeno školovanje u Zagrebu.

Sedam dana nije puno i kako rektor Škrijelj očekuje da će s Medicine dobiti dokumentaciju, nakon čega će on obavijestiti javnost, samo treba biti strpljiv. Dokumentacija će pokazati šta je istina.

Idi naVrh

Don't Miss