Saopcenje foto
Saopcenje foto

“Ojačani zajedno”: Marginalizirane skupine rušile predrasude i stereotipe u BiH

16.12.2020.

U posljednje tri godine u BiH, zahvaljujući projektu Unapređenje socijalnih usluga kroz jačanje NVO u BiH, marginalizirane skupine su rušile predrasude i stereotipe. Osobe s invaliditetom, žene koje trpe nasilje i Romi, bili su radno angažirani, dok je djeci s poteškoćama u razvoju omogućeno adekvatno obrazovanje, LGBTIQ zajednici veća vidljivost, a osobama koje se suočavaju s psihološkim teškoćama nužnu psihosocijalna pomoć.  Danas je putem Zoom aplikacije održana Konferencija povodom završetka projekta „Unapređenje socijalnih usluga kroz jačanje NVO u BiH: Zajedno ojačani“ koja je obuhvatila postignuća i rezultate projekta.

CARE International Balkans i CARE Češka uz financijsku podršku Razvojne kooperacije Republike Češke, prepoznale su važnost podrške marginaliziranim skupinama u BiH, te su pokrenule suradnju sa sedam nevladinih organizacija, koje direktno rade s ovom populacijom, a koje su tokom prethodne tri godine u okviru projekta ojačale svoje kapacite, ali samim time i direktne korisnike.

Fokus je bio razviti organizacije kako infrstrukturno, tako i tehnički, ali njihove ljudske resurse u svim oblastima, kako bi na što bolji način podržali svoju ciljnu grupu. Pratili smo razvoj organizacija tokom 2018., 2019. i 2020., godine, te postepeno vršili ulaganja. Jako je važno da su i partneri iskoristili ovaj projekat, međusobno se upoznali i razvili nekoliko projektnih ideja. Dobra stvar projekta je što je i Austrijska razvojna agencija prepoznala njegovu snagu i odobrila sredstva za razvoj projekta pod identičnim imenom samo sa fokusom na NVO koje razvijaju svoja socijalna preduzeća. Puno ima razloga zbog kojih je ovaj projekat uspješan, a osnovni razlog je što je Češka razvojna agencija dobro koncipirala projekat i metodologiju koju ćemo mi koristiti u budućnosti – ističe Branislav Tanasijević, projekt menadžer organizacije CARE International Balkans.

Četiri od sedam organizacija imaju svoja socijalna preduzeća u kojima rade predstavnici marginaliziranih skupina. Kroz ovaj projekat financirane su njihove plate, dnevnice, a samim time su poboljšani uvjeti za njihov, ali i život njihovih porodica.  Romkinja Selma Sajtanović je samohrana majka koja radom u Agro planu – socijalnom preduzeću Udruženja „Otaharin“, školuje djecu i omogućuje im bolje uvjete života. „Nisam imala prihode za život dok nisam počela ovdje raditi. U Otaharinu su mi mnogo pomogli u životu i pomažu oko djece, školovanja i svega što nam treba. Ono što mogu sada djeci da priuštim, nisam mogla ranije“, kaže Selma.

Jednu ovakvu priču gradi i Udruženje za cerbralnu paralizu i distrofiju BPK Goražde koje u radionici „Životna pomoć“ upošljava osobe s invaliditetom koje kroje pokučnice, jastučnice, kecelje i maske. S druge strane žene koje su pretrpjele nasilje u „Eko Budućnosti“, socijalnom preduzeću Udruženja Budućnost, zarađuju dnevnice i ekonomski se osnažuju, dok osobe s invaliditetom u Udruženju „Nešto Više“ imaju priliku da uče o permakulturi. Organizacija Amica Educa ojačava svoje građane pružajući psihosocijalnu potporu, Udruženje DUGA jača inkluzivno obrazovanje, a SOC promiče prava LGBTIQ osoba.

U okviru projekta prepoznate su potrebe organizacija u smislu ekspertske potpore kao što je izrada biznis i komunikacijskih planova, te im je pružena tehnička i infastrukturna potpora. S krajem ove godine, završava se ovaj projekat, koji je osim projektno navedenih ciljeva i zadataka, pronašao odgovore na kriznu situaciju izazvanu virusom COVID-19, tako što su podijeljeni mnogi paketi higijenskih potrepština za marginalizirane skupine.

“S ponosom možemo reći da iza nas ostaju pozitivna djela koja su u prethodne tri godine, kroz jačanje organizacija civilnog društva učinila živote njihovih korisnika i korisnica, predstavnika i predstavnica marginaliziranih grupa, boljim, što jeste bio i krajnji cilj koji smo željeli postići. Organizacije koje su bile uključene u projekat ostaju na usluzi korisnicima i korisnicama, ali sada sa unapređenim uslugama, znanjem, iskustvom i resursima koje su neodvojive od organizacija”, zaključila je Sumka Bučan, direktorica organizacije CARE International Balkans.

Više informacije možete dobiti putem maila btanasijevic@care.ba ili na broj telefona 033-536/790.

Idi naVrh

Don't Miss