131021678 862948241117442 3144306029001570893 n
131021678 862948241117442 3144306029001570893 n

16 dana aktivizma: I žene koje bježe od rata i progona su žrtve seksualnog i rodno zasnovanog nasilja

11.12.2020.

Globalna kampanja 16 dana aktivizma protiv seksualnog i rodno zasnovanog nasilja ove godine nas je zatekla usred pandemije Covid-19. Mjere koje su donesene kako bismo se zaštitili od bolesti uticale su na povećanje broja slučajeva nasilja na globalnom nivou. Iako su mnoge međunarodne ali i lokalne organizacije, mediji i pojedinci koji učestvuju u javom životu upozoravali na porast broja slučajva seksualnog i rodno zasnovanog nasilja, rijetki su oni koji su se osvrnuli na slučajeve nad ženama u pokretu tj. migranticama, tražiteljicama azila i izbjeglicama u našoj zemlji.

Fondacija Bosanskohercegovačka inicijativa žena (BHWI) stoga, u okviru kampanje 16 dana aktivizna protiv rodno zasnovanoga nasilja koja se ove godine obilježava pod motom „Isključimo nasilje nad ženama i djevojčicama zajedno“, želi da skrene pažnju na seksualno i rodno zasnovano nasilje koje doživaljavaju žene koje bježe od rata i progona.

Podizanje svijesti

U svrhu podizanja svijesti o ovom problemu u prihvatnim centrima širom BiH, Fondacija BHWI učestvovala je u postavljanju prevetivnih poruka prevedenih na nekoliko jezika u vidu plakata koji su izrađeni u saradnji sa partnerima UNHCR-om, UNWOMAN i UNFPA.

Na ovaj način želi se podići svijest svih koji borave u centrima o nasilju kojem su žene koje bježe od rata i progona izložene. Neke od žena i djevojčica koje su tu smještene, a samo u tri centra u kojima djeluje Fondacija BHWI (Ušivak, Delija i Salakovac) ih je više od dvjesto, su doživjele ili svjedočile nekoj vrsti seksualnog ili rodno zasnovanog nasilja u zemlji porijekla ili na putu do naše zemlje.

Psiholozi i socijalni radnici koji su dio Fondacije BHWI svakodnevno rade sa ovim ženama i djevojčicama na prevazilaženju trauma i poboljšanju sveukupnog pishosocijalnog stanja.

Mnoge žene tek nakon razgovora sa psihosocijalnim timovima Fondacije BHWI postaju svjesne da nasilje ima mnogo lica i da ne mora biti fizički manifestirano.

Bijeg i nasilje

Na putu koji često podrazumijeva prelazak Mediteranskog mora bježeći od nasilja koje se događa u zemljama porijekla svi su izloženi velikom riziku od nasilja i nerijetko smrti. No, žene i djevojčice se suočavaju sa dodatnim prijetnjama. Zbog nesigurnog puta na kojem se često zaobilaze zvanične granice i biva se izložen krijumčarima, žene rizikuju da postanu ne samo žrtve seksualnog i rodno zasnovanog nasilja nego i krijumčara ljudima.

Samo putovanje koje je puno nesigurnosti dodatno je otežano pojavom pandemije Covid-19, odnosno mjerama koje su donesene kako bismo sačuvali zdravlje. Sacijalna distanciranost i nemogućnost kretanja i za žene koje borave u prihvatnim cetrima, a koje su već u nasilnim brakovima, donijela je dodatne probleme i otežala pristup pomoći.

No, timovi BHWI-ja, kao podrška ženama koje trpe bilo koju vrstu nasilja, uspjeli su očuvati kontinuitet rada u centrima, poštujući sve propisane mjere zaštite od Covid-19 virusa.

Pomoć ženama žrtvama nasilja koju Fondacija BHWI pruža ženama koje borave u prihvatnim centrima osigurna je kroz psihosocijalne seanse i okupacino-terapijeske aktivnosti koje se redovito održavaju u prihvatno-izbjegličkim centrima Ušivak, Delijaš i Salakovac.

Fondacija BHWI provodi aktivnosti u suradnji s UNHCR-a u BiH, uz finasnijsku podršku naroda SAD-a.

Idi naVrh

Don't Miss