1572a5f9e5d1d70928ee97019a05d3fc
1572a5f9e5d1d70928ee97019a05d3fc
/

Anes Podić: Političari brinu da nahrane stranačke vojske, a o zagađenju zraka niko ne brine

Prespavali su naši političari još jedno proljeće, ljeto i jesen i opet nas doveli u situaciju da se još jednu zimu gušimo zagađenim zrakom. Kao i svake godine pitanje kako nam je zrak zagađen dolazi u fokus onog trenutka kada je već kasno da se djeluje. Riječ preventivno je opća nepoznanica za naše političare, ma koliko se trudili da u skupocjenim automobilima i odijelima odišu naobrazbom i sposobnošću. Za Interview.ba Anes Podić govorio je šta su naši političari radili, kad već nisu rješavali problem zagađenja zraka države koja je među top pet najzagađenijih na svijetu, različitim vladama i različitim pristupima u smislu prodavanja magle, ali u smislu rada identičnim, te  općoj nezabrinutosti političara kada je u putanju ujedinjen efekata zagađenja zraka i virusa COVID-19 koji pojačava smrtnost za skoro 15 posto. 

Piše: Adin Šabić

VREBATORI BRZIH POENA: “Vlastima ovo još uvijek nije nešto na čemu će dobivati glasove ili nešto što će im značiti dobit. Bitke za zrak obično duže traju od jednog mandata, tako da je to još jedan od razloga što to političarima nije interesantno. Oni vrebaju ono gdje mogu dobiti brze poene”.

Interview: Tijekom prošle zime tema koja je izazivala političke prepirke pozicije i opozicije u Kantonu Sarajevo bila je zagađenje zraka. Prošla zima, političari utihnuli, a nama opet stiglo doba godina kada se gušimo u zagađenom zraku. Ako već nisu brinuli o zagađenju zraka, šta su radili naši politički predstavnici? 

Podić: Kao i obično trošili budžete, raspoređivali svoje ljude gdje već mogu, krčmili tendere, borili se za vlast, a oko toga šta ćemo mi disati i koliko ćemo umirati od zagađenja to nikoga nije briga. A što se tiče perspektiva za zimu sve ovisi od vremenskih prilika. Ako budemo imali sreće i bude vjetrovita zima, što se desi svakih nekoliko godina, proći ćemo dobro.

Interview: Kažu da para vrti tamo gdje burgija neće. Rad na temama zagađenja zraka još uvijek ne polučuje velike novce u BiH. Je li to razlog zašto se naši političari još uvijek ne bave ovim problemom?

Podić: Vlastima ovo još uvijek nije nešto na čemu će dobivati glasove ili nešto što će im značiti dobit. Bitke za zrak obično duže traju od jednog mandata, tako da je to još jedan od razloga što to političarima nije interesantno. Oni vrebaju ono gdje mogu dobiti brze poene. Imamo situaciju da se problem zagađenja u potpunosti zanemaruje ili rješava na pogrešan način.

Interview: Najnovija istraživanja pokazuju da zagađenje zraka povećava smrtnost oboljelih osoba od virusa COVID-19, no čini se da ni to nije alarm za naše političare?

Podić: S obzirom na to koliko različitih problema zagađen zrak pravi po ljudski organizam, uopće nije iznenađenje da pojačava dejstvo kod oboljelih od Korona virusa jer zaista nema dijela tijela kod kojeg nisu pronađene bolesti koje su uzrokovane zagađenim zrakom. Problem ove vrste zagađenja je što ove leteće čestice zbog svoje male veličine idu duboko u pluća, prolaze preko pluća u krvotok i onda dospiju do svake ćelije tijela.

U BiH gotovo da nema gradske sredine koja je pošteđena zagađujućih čestica, onda možete samo pretpostaviti koliki niz problem može iz toga proizaći. U posljednjih nekoliko godina broj umrlih zbog zagađenja zraka kreće se između 35 i 37 hiljada. To su ogromne cifre. Vidite sad šta se dešava s pandemijom, a zagađenje zraka ubija četiri puta više ljudi i mi ama baš ništa ne radimo na tome.

Interview: Smjenjivale su se vlade, i one koje su više govorile o zagađenju zraka, i one što su manje govorile.  U suštini, kada sagledamo sve, koliko su vlade radile?

Podić: Vlada iz 2019. godine nije ništa uradila i sad oni kritikuju trenutnu Vladu koja jednako ništa ne radi. Opozicija je uvijek drčna i glasna kad nije na vlasti, a čim se fotelje zauzmu onda su u potpunosti drugi prioriteti. Odnos vlasti prema okolišu je loš. Jedina stvar koja je bitna kada podvlačite crtu nakon što je neko proveo neko vrijeme na vlasti jeste koliko je zakona poboljšano, koliko su institucije koje se bave rješavanjem problema ojačane, koliko je zaista konkretnih mjera, novca potrošeno za učinkovite mjere, i kada to podvučete onda možete porediti različite političke opcije. Međutim, u Kantonu Sarajevo kada pogledate šta su radili jedni, drugi i treći dobijete jednu ogromnu nulu. Da bi došli do toga da smo bez zagađenja zraka recept je jednostavan. Sarajevo taj recept uspješno primjenjivalo 70ih i 80ih godina prošlog stoljeća. Mnogi gradovi su to uspješno riješili i jeste rješivo, samo je potrebna politička volja.

Interview: Postoje mnogi primjeri uspješno riješenog problema zagađenja zraka u okruženju. Kako naši političari ne mogu ako ništa prepisati ili jednostavno ne žele?

Podić: Zagađenje zraka je tek jedan od problema. Naše društvo ima problem duboke korumpiranosti političkih elita, koja prelazi granice stranaka. Nakon izbora sad će se svi baviti gradnjom apartmana na Bjelašnici, pravljenjem gasovoda, skupih cesta na kojima će se putem tendera zarađivati, te će graditi visoke zgrade. To su najbolji parametri koliko su nam stranke slične i koliko imaju istu interesnu skupinu, a to je da nahrane jedni druge, da nahrane stranačku vojsku, a šta će biti s građanima to nikoga nije briga.

Prethodna vijest

Laboratorija mira: Društvo koje ima traumu u naslijeđe, često nenormalne pojave, poput nasilja nad ženama, prihvata i opravdava

Naredna vijest

Važi li Zakon i za SPC? Primjer iz Banjaluke pokazuje da inspektori ne brane interes države već Crkve