84e04f73df72679fddc1fa1dac8c7b7d
84e04f73df72679fddc1fa1dac8c7b7d

Panel “Koliko daleko je prošlost” posvećen filmu “Dnevnik Diane Budisavljević” sutra putem Zoom-a

20.08.2020.

CRS u okviru projekta Pro budućnost, RYCO i Forum ZFD, u okviru Sarajevo film festivala, sutra organiziraju Zoom panel “Koliko daleko je prošlost”, posvećen filmu “Dnevnik Diane Budisavljević”, kroz koji će biti tematizirana teška prošlost, skriveni i zaboravljeni događaja te da li je katarza moguća kroz razumijevanje „tuđe teške prošlosti“.

Sveprisutni istorijski revizionizam koji ima globalni uticaj, tjera nas da sada promišljamo o prošlosti, interpretacijama i istini više nego ikada. Ovaj film, “istinita priča o najboljim ljudima u najgorim vremenima” isprepliće lična svjedočanstva preživjelih, arhivske dokumente i ljudskost koju možemo razumjeti bez obzira na vrijeme ili mjesto u kojoj se dešava. Koliko nam ovakvo podsjećanje na (ne tako davno) zlo i dobro neophodno treba baš sada – navedeno je u saopćenju.  

Ovaj film dobio je službenu suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske za uključivanje u nastavni kurikulum. Ministarstvo je odobrilo i stručno izrađenu metodičku pripremu nastavne jedinice DNEVNIK DIANE BUDISAVLJEVIĆ I PERIOD DRUGOG SVJETSKOG RATA U HRVATSKOJ ocijenivši je promišljenom i s jasno određenim odgojno-obrazovnim ishodima.

NAGRADE KOJE JE FILM DOBIO

Pulski filmski festival 2019 – Zlatna arena za najbolji film, režiju, montažu i glazbu, Nagrada publike, nagrada FEDEORA

OKTAVIJAN – nagrada Hrvatskog društva filmskih kritičara za najbolji film

Jerusalem Jewish FF 2019 – najbolji film

Slobodna Zona Beograd 2019 – nagrada publike, nagrada Human Rights

FF Cottbus 2019 – najbolji debitantski film

Zagreb Film Festival 2019; program PLUS – najbolji film

Film Dnevnik Diane Budisavljević možete pogledati na: http://www.dnevnikdianebudisavljevic.com/ 

PRO-Budućnost (Povjerenje, razumijevanje, odgovornost za budućnost) je USAID-ov projekat izgradnje mira i povjerenja među građanima i građankama svih etničkih i vjerskih skupina u BiH, koji provodi CRS sa partnerima.

Idi naVrh

Don't Miss