Infografika: Koliko je djece i mladih obolilo od COVID-19 u FBiH od početka pandemije?

20.08.2020.

Manje od pola mjeseca ostalo je do početka nove školske godine, a nadležni u kantonima FBiH odluke o polasku u školu donose na osnovu trenutne situacije sa COVID-19 virusom. Tako će, naprimjer, u Kantonu Sarajevo (KS) djeca od 1. do 4. razreda ići u školu, dok će oni stariji učenici pohađati online nastavu. Plan je da se nastava, za one učenike koji se 1. septembra nađu u školskim klupama, izvodi u grupama od maksimalno 15 učenika, prilikom čega će čas trajati 30 minuta, a odmori samo pet, piše Kidsinfo.ba.

Iako su ovu odluku donijeli stručnjaci iz Kriznog štaba, pojedini roditelji su, kako navode iz Vijeća roditelja KS, zabrinuti za zdravlje djece, te ističu da bi kontakt s drugom djecom mogao dovesti do širenja korona virusa obzirom na činjenicu da svjetski stručnjaci u posljednje vrijeme upozoravaju da djeca nisu imuna na ovaj virus.

O povratku u školu je za bh. medije govorila specijalistica pedijatrije Amra Junuzović-Kaljić.

U zemljama u kojima nisu zatvorene škole, tačnije u zemljama koje su pustile da vrtići i škole funkcioniraju kao i prije ove pandemije se moglo vidjeti da je vrlo mala mogućnost transmisije virusa u školama, tačnije širenja virusa od djeteta prema djetetu. Okupljanje djece u školama se smatra malim rizikom za transmisiju virusa. Djeca češće zarazu dobiju od članova porodice i kroz neposredne kontakte s bliskim osobama, dakle od odraslih  –  rekla je Junuzović-Kaljić i dodala da ni otvaranje vrtića nije doprinijelo povećanju broja oboljelih od korona virusa u našoj zemlji.

Junuzović-Kaljić je kazala da djeca obolijevaju od korona virusa, ali dosta rjeđe, te da je dosadašnja praksa pokazala da je njihova klinička slika blaža u odnosu na starije. Kako bismo vidjeli koji procenat djece, tačnije osoba mlađe životne dobi je obolio u periodu od početka pandemije do 18.08.2020. godine, istražili smo podatke Ministarstva zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine. Naime, od ukupno 10.049 oboljelih u FBiH, mlađe životne dobi su bila 802 pacijenta, tačnije 7,98 posto.

(Kidsinfo.ba) 

Idi naVrh

Don't Miss