Izetbegović: Kao da se žele pomaći izbori, sve je to čudno

Dopredsjedavajući Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović kazao je kako “nisu bili za amandman kojim se oduzima 745.000 KM za saniranje ekonomskih šteta u svrhu davanja PSBiH, ali smatra da će se to riješiti kroz proces usaglašavanja tekst budžeta”.

“Mislim da neće doći do toga se ovaj amandman realizuje. Ako se realizuje, mogu garantovati da moj i Ured Denisa Zvizdića neće potrošiti niti jedne marake iz tih sredstava niti ćemo nabavljati nove automobile, ulagati sredstva u obnovu ureda itd”, rekao je Izetbegović na kon pete hitne sjednice Doma naroda PSBiH na kojoj je usvojen budžet, ali u različitom tekstu od onog koji je usvojen u Predstavničkom domu PSBiH.

Na pitanje da li je do problema u usvajanju budžeta došlo zbog neslaganja u vezi imenovanja, Izetbegović je rekao kako “ta imenovanja nisu bitna kao što se predstavlja”.

 

“Naravno da bi bošnjačka strana htjela biti predstavljena u fiskalnom segmentu. Pokušat ćemo do pozicija doći pregovorima, a ne ucjenama. Srpska strana smatra da odavno nisu dobili poziciju direktora UIO, ali to ne uvjetuje donošenje budžeta. Bojim se da su u pitanju drugi razlozi, kao da se žele pomaći izbori. Sve je to čudno, takva upornost u odlaganju donošenja budžeta, da li zbog nezadovoljstva izborom sastava CIK-a, da li se žele pomjeriti izbori na proljeće, to su sve pretpostavke”, rekao je Izetbegović.

Podsjetimo, budžet je Domu naroda danas usvojen sa šest  amandmana jednoglasno. Sada slijedi faza usaglašavanja teksta, a potom ponovno glasanje u oba doma Parlamenta BiH.

(N1/Interview.ba)

Prethodna vijest

Aleksa Milojević: U bh. privredi vlada individualna privatna svojina koja nije u stanju da usisa štednju od čak oko 12 milijardi KM

Naredna vijest

Zdravstveno stanje premijera Novalića stabilno