Uhapšene dvije osobe i spriječeno krijumčarenje 13 migranata

Uhapšene su dvije osobe i spriječeno krijumčarenje 13 ilegalnih migranata kurdske nacionalnosti.

Ova operacija na području Zeničko-dobojskog i Sarajevskog kantona, u akciji “Istok”, izvedena je po nalogu dežurnog tužitelja i uz naredbu Suda Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

– Postupajući po nalogu dežurnog tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, policijski djelatnici Državne agencije za istrage i zaštitu -SIPA, proveli su aktivnosti na području Zeničko-dobojskog kantona i Sarajevo te su lišili slobode dvije osobe osumnjičene za kazneno djelo krijumčarenja osoba iz članka 189. KZ BiH.

U okviru navedenih aktivnosti, spriječeno je krijumčarenje 13 ilegalnih migranata među kojima je bilo malodobnih osoba, kao i osoba bez dokumenata, koje su osumnjičeni, radi sticanja nezakonite imovinske koristi, trebali transportirati na područje Banja Luke radi njihovog daljnjeg ilegalnog transporta prema zemljama Evropske unije.

Postupajući tužitelj dao je instrukcije policijskim djelatnicima za provođenje daljnjih istražnih aktivnosti.

U realizirane aktivnosti bili su uključeni policijski djelatnici MUP-a Zeničko-dobojskog kantona i djelatnici Službe za poslove sa strancima BiH.

(Fena/Interview.ba)

Prethodna vijest

Ekolozi o pjena partiju u rijeci Ukrini: Kod nas inspekcije ne rade svoj posao

Naredna vijest

Mađarska dobila parlamentarno odobrenje za distribuciji EU ekonomskog paketa