fb0d693cf42808ad7216051a5368c5c5
fb0d693cf42808ad7216051a5368c5c5

Ekolozi o pjena partiju u rijeci Ukrini: Kod nas inspekcije ne rade svoj posao

14.07.2020.

Nakon korona derneka u Sarajevu, bh. javnost iznenadio je nedjeljni „pjena party“ bivšeg ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine i trenutnog zastupnika u Parlamentu BiH Dragana Mektića. On je, prema snimcima koje je objavio na društvenim mrežama, na ovoj zabavi skakao u rijeku Ukrinu, prilikom čega je vidljiva i pjena ispuštena u rijeku. Naložena je istraga zbog ovih hemikalija, čiji sastav je nepoznat za sada, dok predstavnici ekološkog sektora smatraju da se ovim ponašanjem održava odnos prema rijekama u našoj zemlji, ne pazeći o mogućoj šteti.

Rijeka Ukrina nastala od  rječica Lukavac i Bistrica, koje izviru ispod planine Borja. Poznata je po vodenom cvijetu, koji nije biljka, već bijeli insekt i predstavlja jedinstven fenomen.

Anes Podić iz „Eko akcije“ za Interview.ba je rekao da je teško reći koja vrsta hemijskih sredstava je ispuštena, ali i kako je ipak najgori odnos prema rijeci.

Potpuno je normalno da vi donesete nekakav top, pravite pjenu i uopće ne razmišljate kakvu to štetu pravi živom svijetu – kaže on.

Na konstataciju da je naloženo inspekciji da uzme uzorak vode, pojašnjava da ako se to i desi, „isključivo ne zato jer su vrijedni, već jer jedna politička opcija ratuje protiv druge“.

– Kod nas inspekcije ne rade svoj posao, jer da rade, ovakve stvari bile bi nezamislive jer bi one koji ovo urade čekale teške kazne. Sve prolazi, pa nije iznenađenje kada se dese ovakve stvari – poručuje on.

Podić pojašnjava da su samo teoretski moguće kazne zbog trovanja vode, čak i zatvorske, ali da praktično niko ne biva kažnjen.

– Svjedoci smo brojnih incidenata. Prije godinu dana smo imali zagađenje na Spreči, cijela rijeka je bila prekrivena slojem pjene, insekcije hitne izašle, epilog ne znamo da se išta desilo. U Sarajevu imamo izgradnju u vodozaštitnoj zoni, što bi trebalo biti kažnjeno zatvorom, poslali smo inspekciju i niko ništa, samo prebacivanje loptice s jednih na druge. U Konjicu također imamo industrijsko zagađenje, tamo je izgovor inspekcije bio također da nekoliko tvornica koriste isti otvor i ne mogu uzvrditi ko je stvarni zagađivač – navodi on.

Dodaje da je naš odnos prema prirodi takav kao da je sve dozvoljeno.

– Prirodu treba iskoristiti na sve načine, jednom je to mala hidrocentrala, drugi put odljevni kanal, treći put pjena parti – dodaje.

Manjak svijesti

Mario Crnković iz Green team-a Novi Grad za Interview.ba kaže da neodgovorno ponašanje povodom ovog incidenta nema potrebe „posmatrati kroz prizmu pojedinca, niti kao izolovan incident, s tim da je važno ispratiti analize vode, da bismo sagledali kolika je šteta nanesena“.

– Suštinski, ovo smatramo dobrim primjerom narušavanja kompletnog ekosistema posmatranog lokaliteta, usljed manjka svijesti o posljedicama štetnih ponašanja. Danas su to hemikalije, sutra otpadne vode bez adekvatnog prečišćavanja, a prijetnju od katastrofalnih uticaja minihidroelektrana imamo juče, danas i sutra – dodaje on.

Poručuje da „odnos onih koji svojim ponašanjem trebaju biti primjer, svoditi na manevrisanje da li je ‘pjena’ štetna manje ili više, je potpuno apsurdno“.

Dok se god zagađivači, krenuvši od pojedinaca, preko do onih industrijskih ne krenu dosljedno kažnjavati, teško je da možemo imati ozbiljnu promjenu svijesti kada je u pitanju odgovoran odnos ka životnoj sredini – smatra on.

Podić također kaže da su upravo političke elite te koje daju primjer ostalim građanima, te prave okvir prema kojem se svi trebaju ponašati.

Kada imate pripadnike političke elite koji se utrkuju koji će kršiti zakone, onda naravno da ostatak države je napravljen prema takvim uzorima – zaključuje on.

Naveo je i primjer apartmanskog naseljana Bjelašnici.

– Tu imamo pripadnike istaknute pozicije i opozicije koji su kupili apartmane u naselju, gdje zagađuje naša izvorišta vode  i koje je nelegalno izgrađeno, nikada nije dobilo okolinsku dozvolu, a morali su je imati – dodaje on.

Mektić: Radi se o eko pjeni

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske najoštrije je osudilo upotrebu hemijskih sredstava u prirodnim vodotocima, te su tražili da se istraži ovaj slučaj od „Vode Srpske“.

Poručili su kako je „neshvatljivo i nedopustivo da se u svrhu zabave u rijeku ispuštaju hemikalije“, te kako će insistirati da se kazne počinioci.

Mektić se oglasio i na svom Twitter nalogu, a njegov Twitt prenosimo u cjelosti:-

– Lažni dušebrižnici iz SNSD-a. Termoelektrana u Stanarima kad ispusti otpad od crnog uglja Ukrina bude mutna ko oranje. Čitav Prnjavor gradsku kanalizaciju ispušta u rijeku Vijaku i ne uzimaju uzorke. Ovdje je korištenja eko pjena na biljnoj bazi Eurolajn – pojasnio je on.

 (Interview.ba, Ines Sandžaktarević)

 

Idi naVrh

Don't Miss