95d263a6a1abadb903ef797d73f58bd0
95d263a6a1abadb903ef797d73f58bd0

Akcija “Transfer”: SIPA na području Kantona Sarajevo uhapsila dvije osobe

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su u Sarajevu, po naredbama Suda Bosne i Hercegovine i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, proveli operativnu akciju kodnog naziva “Transfer”.

Prilikom realizacije operativne akcije, policijski službenici SIPA-e izvršili su pretrese na dvije lokacije i lišili slobode dvije osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo iz člana 249. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine „Udruživanje radi činjenja krivičnih djela“ u vezi sa krivičnim djelima iz člana 294. „ Prevara“, člana 373. „Krivotvorenje isprave“, i člana 397. „Neovlašteni pristup sistemu i mreži elektronske obrade podataka“ Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, te člana 209. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine“ Pranje novca“.

U okviru navedenih aktivnosti, jedna osoba je privedena u prostorije SIPA-e radi ipitivanja u svojstvu osumnjičenog.

 

Prilikom pretresa otkriveni su i privremeno oduzeti mobilni telefoni, računari, laptopi, prenosivi mediji, uređaji za pohranu elektronskih podataka, vatreno oružje, razne evidencije i rokovnici, dokumentacija o otvaranju računa u bankama, dokumentacija o podizanju novca sa računa u bankama, nalozi za uplatu i prenos novca u bankama, te drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku.

 

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, uhapšeni će biti predatai Tužilaštvu Bosne i Hercegovine na dalje postupanje.

(N1/Interview.ba)

Prethodna vijest

Mišić: U RS u vrijeme koronavirusa bez posla ostao 5.861 radnik

Naredna vijest

Potjera za migrantima nakon pucnjave kod Banjaluke