805bb0ca006b72d20d67273a9d39bff7
805bb0ca006b72d20d67273a9d39bff7

Mišić: U RS u vrijeme koronavirusa bez posla ostao 5.861 radnik

U Republici Srpskoj (RS) je za više od tri mjeseca, pandemije koronavirusa, bez posla ostalo 5.861 radnik.

-Od tog broja, njih oko 2.656 je imalo ugovor na određeno vrijeme, dok je 1.978 proglašeno tehnološkim viškom – rekla je danas predsjednica entitetskog Saveza sindikata Ranka Mišić.

Smatra da su mjere Vlade doprinijele da ne bude masovnih otpuštanja za vrijeme vanrednog stanja u tom bh.entitetu.

Nakon sastanka s predsjednikom Vlade RS-a Radovanom Viškovićem, Mišić je rekla da je razgovarano o načinima da se sačuvaju radna mjesta, posebno u teško pogođenim sektorima, a rečeno je i da neće biti upitna isplata naknada za vrijeme nezaposlenosti.

Sindikalci traže i izmjene Zakona o zaštiti na radu s ciljem povećanja zaštite radnika, posebno jer su se u nekoliko fabričkih pogona pojavila žarišta korona virusa.

-Poslodavci imaju zakonsku obavezu da radnicima obezbijede maske i da ispoštuju distancu od dva metra na radnom mjestu – istakla je Mišić.

Entitetski premijer Radovan Višković tvrdi da je u protekla tri mjeseca posao našlo više od 3.000 nezaposlenih.

-Neka drugi procijene da li je to rezultat naših mjera – naveo je Višković i najavio je da će Vlada i dalje pomagati privrednike i radnike.

Kaže da će za oko 6.000 privrednih sudjekata, odnosno 34.000 radnika biti isplaćena novčana pomoć, jer nisu radili u proteklom periodu usljed koronavirusa.

-Od marta do kraja maja to će predstavljati više 120 miliona KM pomoći privredi, kroz plate i doprinose – naveo je entitetski premijer, nakon razgovora s delegacijom Saveza sindikata.

(Fena/Interview.ba)

Prethodna vijest

Policija u Sarajevu napala novinarku Nidžaru Ahmetašević

Naredna vijest

Akcija “Transfer”: SIPA na području Kantona Sarajevo uhapsila dvije osobe