84eaefc6ddde6cae1371f6a416177bed
84eaefc6ddde6cae1371f6a416177bed

Raste broj zaraženih od virusa COVID-19 u Republici Srpskoj

09.06.2020.

Ukupno 16 novooboljelih od virusa COVID-19 od čega pet osoba na području Modriče i Vukoslavlja, po dvije osobe na području Prijedora i Čelnica i po jedna iz Banja Luke i Bijeljine.

Od ovih novooboljelih, većina predstavlja porodične kontakte zaraženih radnika iz Fabrike Alfa iz Modriče. S obzirom da raste broj oboljelih, Modriča je trenutno najveće žarište u Republici Srpskoj i jedno od dva najveća u Bosni i Hercegovini.

Drugi grad je Tešanj, gdje se dogodio sličan džep epidemije – odnosno novi pojedinačni klaster – novo žarište, na jednoj lokaciji. To je nešto što se moglo očekivati. Jos jedan veliki klaster je naselje Suha kod Živinica, gdje je zaražena 31. osoba

u Modriči je zaraza koronom naglo izbila ranije prošle sedmice u toj fabrici. 

Prema podacima sa sajta https://koronavirususrpskoj.com/ Modriča ima ukupno 72 pozitivna slučaja i trenutno je treća lokacija po broju zaraženih. Međutim s obziom na to da opština Laktaši ne bilježi dugo nove oboljele, i ima samo 11 aktivnih slučajeva, Modriča je pored Banjaluke mjesto sa najvećim brojem aktivnih slučajeva u Republici Srpskoj.

Inače, fabrika obuće “Alfa” iz Modriče, u kojoj je zaraza potvrđena kod 11 zaposlenih prošle sedmice, ima ukupno 450 radnika. Tad je proizvodnja obustavljena na dvije sedmice a zaposleni i članovih njihovih porodica su u samoizolaciji.

– Dom zdravlja Modriča i dalje preduzima sve neophodne epidemiološke mjere u cilju sprečavanja širenja virusa korona – poručuju iz Instituta za javno zdravstvo RS.

Načelnik Modriče Mladen Krekić rekao nam je ranije kako ih je zatekla informacija o velikom broju zaraženih, koji je zabrinjavajući za ovako malu opštinu. Ipak, on tvrdi da su već načinili sve korake ne bi li ublažili rast novooboljelih te da Higijensko-epidemiološka služba u tom gradu donosi odluke koga, kad i koliko će osoba trebati testirati. Mi preduzimamo sve u dijelu dezinfekcije po cijelom gradu.  

Ranije je rečeno da će biti identifikovana i testirana sva lica koja ispunjavaju uslove za testiranje i u skladu s tim biće praćena situacija. Najvažnije je da je klinička slika zaraženih u Modriči blaža, a kod pojedinih osoba su simptomi blago povišena temperatura, kašalj, gubitak čula okusa i čula mirisa, a što spada pod blaži klinički oblik.

(Buka, Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss