POČEO PROGON SLOBODE GOVORA U RS: Osamdeset prijava za klevetu, među njima sedam novinara i jedan urednik

17.04.2024.

U tužilaštvima u Republici Srpskoj ima oko 80-ak podnesenih prijava, ali nijedna do sada nije rezultatirala i pokretanjem formalne istrage. Najviše podnesenih prijava je u Okružnom tužilaštvu u Banjoj Luci, koje je do 27. februara zaprimilo 39 prijava za krivična djela kleveta i iznošenje ličnih i porodičnih prilika. U dva predmeta prijave su podnesene protiv sedam novinara i u tim predmetima još nije donesena tužilačka odluka. Da je kleveta teško dokaziva kao krivično djelo priznao je i premijer Republike Srpske

Od usvajanja spornih odredbi Krivičnog zakona Republike Srpske, prema kojem je kleveta ponovo postala krivično djelo, u Tužilaštvima u Republici Srpskoj podneseno je oko 80-ak prijava. Najviše prijava je protiv građana, ali ima i onih protiv novinara, urednika, te jednog poslanika iz Narodne skupštine Republike Srpske.

Do danas, nije otvorena nijedna istraga po ovim prijavama.

„Prijave se podnose za sve i svašta. Dogodilo se ono na šta su upozoravali medijski radnici i aktivisti: prijave se podnose i ukoliko se nekome ne sviđa ono što pišete po društvenim mrežama ili negdje nešto izgovorite“, kažu izvori Žurnala.

Prijave i protiv nepoznatih osoba 

Najveći broj podnesenih prijava je u Okružnom tužilaštvu u Banjoj Luci.

Do 27. februara zaprimili smo 39 prijava za krivično djelo kleveta i krivično djelo iznošenje ličnih i porodičnih prilika. U dva predmeta donesena je naredba o nesprovođenju istrage, a ostali predmeti su u radu“, kažu iz ovog tužilaštva.

U ovom tužilaštvu ima i prijava podnesenih protiv novinara. Tako su prijave podnesene u dva predmeta protiv sedam novinara. U ovim predmetima još nisu donesene tužilačke odluke i oni su u radu.

I u drugim tužilaštvima ima prijava protiv novinara. U Okružnom javnom tužilaštvu u Bijeljini zaprimili su devet prijava i od toga su dvije protiv novinara zbog objava u medijima. Međutim, s obzirom na to da se radi o otvorenim predmetima nisu mogli davati nešto više informacija.

„Prijavitelji su fizička lica, njih 7, a u jednom predmetu prijavitelj je pravno lice i policijski službenici u navedenom predmetu protiv nepoznatih osoba“, kažu iz ovog tužilaštva.

Okružnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu podneseno je pet krivičnih prijava i tri službena izvještaja za klevetu. Žurnal nezvanično saznaje da su među prijavljenima jedan novinar i jedan bloger. Prijave su podnesene još protiv tri građanina, te protiv tri nepoznate osobe.

Svi predmeti su u fazi prijave i u redovnoj su procedure.

Urednik jednog portala prijavljen je za klevetu Okružnom tužilaštvu u Doboju. Pored ove prijave, zaprimili su još četiri prijave: protiv rukovodioca pravosudne institucije, protiv lica koje je bilo policijski obrađivano, protiv nepoznate osobe koja vodi Facebook profil Narod vidi narod zna, te jednog od članova Ekološkog udruženja.

U jednom od ovih slučajeva donesena je naredba o nepokretanju istrage, dok su ostale još u radu.

Okružno tužilaštvo Trebinje ima pet predmeta koji se odnose na klevetu, dok u vezi drugih krivičnih djela protiv ugleda i časti nisu zaprimili prijavu.

Tri predmeta su zavedena na osnovu krivičnih prijava građana. U jednom predmetu podnosioci prijave su članovi uprave Elektroprivreda RS i onni su prijavili Nebojšu Vukanovića, narodnog poslanika u NSRS i Milicu Radovanović, predsjednicu gradskog odbora SDS Trebinje.

U drugom predmetu podnosioci prijave su članovi uprave ZP „Rite Gacko“ Maksim Skoko v.d. generalnog direktora i Marko Grahovac, izvršni direktor za organizaciono pravne poslove. Oni su prijavu podnijeli protiv jednog građanina.

„U jednom predmetu je donesena naredba o nesprovođenju istrage iz razloga što iz prijave i pratećih spisa očigledno da prijavljeno djelo nije krivično djelo dok su ostali predmeti u radu“, odgovorili su iz trebinjskog tužilaštva.

Nema obaviještenih

Ko su novinari protiv kojih su prijave podnesene za klevetu za sada nije poznato. Advokat Aleksandar Jokić za Žurnal kaže da se njemu do sada niko od novinara nije obraćao po ovom pitanju i koliko mu je poznato do sada nije pokrenuta nijedna formalna istraga. Pojasnio je da se potencijalno osumnjičeni ne obavještavaju o podnesenim prijavama sve dok ne dođe do formalnog pokretanja istrage, mada ni u takvim slučajevima oni ne moraju biti odmah obaviješteni.

Jokić dalje navodi da se dešava ono što su i pretpostavljali, a to je da će među prijavljenima najmanje biti novinara, mada su upravo novinari ti koji najviše strepe jer im je to udar na profesiju.

„Od početka su se prijave podnosile za sve i svašta. Više je prijava protiv onih koji na društvenim mrežama iznose neke informacije, nego što je prijava protiv medija“, kaže Jokić.

Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banja Luka, tvrdi da se dešava ono na šta su upozoravali od početka, a to je da će se podići nivo autocenzure u medijima i da ovo nije usmjereno samo protiv novinara.

„Kao što je to znao reći ministar pravde Bukejlović ružne riječi se čuju u prodavnici i u saobraćaju. Cijeli sistem se umjerio ka tome da ušutka šta ko priča u javnosti i šta govori. To je žalosno jer je ovdje demokratski prostor sužen i još više će se ugrožavati naš slobodan teritorij“, kaže Vukelić.

Dalje upozorava da u slučaju kada se prijave podnose tužilaštvu onda onaj ko je podnosi ne snosi finansijski teret, kao što je slučaj sa građanskim parnicama.

Dovoljan je stres što građanina ili novinara pozivate i saslušavate, pa čak i ako za to nema osnova. Zapravo je vlast htjela da postigne taj vid da niko nije siguran“, zaključuje Vukelić.

Osobe iz pravosudne zajednice, s kojima je Žurnal razgovarao, navode da je kleveta teško dokaziva kao krivično djelo. Isto je nedavno u intervjuu za Nezavisne novine priznao i premijer Republike Srpske Radovan Višković, koji je još kazao da za sada nema nijedna potvrđena optužnica za klevetu.

(zurnal.info)

Idi naVrh

Don't Miss