Afera Respiratori: Nalaz vještaka pokazuje da nije isporučeno ono što je traženo

11.05.2020.

Završeno vještačenje 80 respiratora koji već dvije sedmice plijene pažnju i izazivaju nepovjerenje javnosti. Nalaz pokazao – opravdano. Respiratori ne posjeduju ni minimum potrebnih bitnih karakteristika za adekvatan tretman pacijenata u jedinicama intenzivne terapije, među koje spadaju pacijenti oboljeli od Covid 19. Dakle, nije preporučeno korištenje ovih ventilatora u jedinicama intenzivne terapije. Zakoni, očekivanja, transparentnost – posvađani su u priči o respiratorima.

Respiratori, maske, testovi – prijeko potrebni u trenutku straha postali su izvor nepovjerenja u one koji su trebali zaštiti ljudske živote.

Potrošeni su milioni maraka javnog novca. Oni koji su ih potrošili kažu – sve po zakonu.

 

Od zakona o javnim nabavkama nadležni su se izuzimali pozivajući se na član 10., stav d., – gdje se od primjene zakona izuzimaju ugovori o javnoj nabavci čije izvršenje zahtijeva posebne mjere sigurnosti. Ako je sigurnost građana bila u pitanju, kako to da je prepuštana u ruke ljudi koji nisu stručni za medicinu – nego za uzgoj malina, kolače i namještaj?

 

“Mogu reći da je napravljena greška na jednoj sjednici Vlade kada direktor Agencije za javne nabavke faktički nije dovoljno čvrsto stao na ovakve pozicije kakve sam ja sada kazao nego ih je amnestirao ustvari – jedno olako ustupanje poslova i vršenje nabavki na način da je nedovoljno transparentno”, kazao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

 

U stenogramu sa sjednice Vlade FBiH održane 17. marta, direktor agencije za javne nabavke navodi:

 

“Znači, ponovo se vraćamo na taj član 10 ovo što sam ja na početku rekao iz mjera sigurnosti. To vas oslobađa ikakvog postupka, znači nema pregovaračkog bez objave. Nema ništa. I kaže se jasno izuzeto iz naprijed navedenog. I sad mi čitamo u situacijama kada je potrebno reagovati istog momenta, naprimjer u roku od jedan sat, ili dva sata ili čak nekoliko minuta.”

 

Spada li u reagovanje istog momenta nabavka respiratora za koju je ugovor potpisan 3. aprila, koji su plaćeni Kinezima 14. aprila, trebali po ugovoru biti isporučeni na Stup u FUCZ dan kasnije, a stigli 25. aprila, na aerodromu stajali 5 dana i do danas se nisu ni približili medicinskim ustanovama – pitanje je za istražne organe.

 

“Vidimo da za medicinsku opremu koja je bila najpotrebnija u ovom trenutku, da je zloupotrebljeno generalno, da se sklapaju vrlo sporni ugovori i sa firmama koje nisu imale apsolutno nikakva iskustva ni reference vezano za promet medicinskom opremom, vidimo da je i sam način ugovaranja bio sporan u smislu kriterijuma i izbora tih firmi”, kazala je Ivana Korajlić, Transparency International BiH. 

 

Na kraju – nalaz vještaka pokazuje nije isporučeno ono što je traženo. Sada ničija odgovornost, a prije samo dvije sedmice približili su nas evropskom standardu.

 

“Ovo je respirator koji snabdijeva dva pacijenta odjednom, što bismo rekli, dupli. Sa naših 250 koje imamo ovo predstavlja sad mogućnost 450 pacijenata i približili smo se dakle tom standardu evropskom na hiljadu stanovnika”, kazao je Fadil Novalić, premijer FBiH.

 

Ne samo da nisu dupli, nego nisu ni za intenzivne njege.

 

U izvještaju FUCZ o vrijednosti pojedinačnih ugovora, naziv predmeta nabavke je INVERZIVNI respirator, HC VE003. Niti postoje inverzivni respiratori, niti tip HC VE003. Postoje invazivni i HC E003 tip, ali takav nije isporučen.

 

U izvještaju iste ustanove o postupku svih nabavki, opet se spominje inverzivni respirator, ali ovaj put ACM 182a – zamalo onaj koji je zapravo isporučen u BiH.

(N1/Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss