SDA: Poziv političkim subjektima za relaksaciju političkih odnosa

Kolegij Stranke demokratske akcije na današnjoj sjednici pozvao je političke subjekte da djeluju u pravcu relaksacije političkih odnosa u Bosni i Hercegovini, da doprinose deblokadi i koordinaciji djelovanja državnih institucija kako bi se ublažile ekonomske i sve druge posljedice pandemije, te ubrzao evropski put Bosne i Hercegovine.

Podržana je inicijativa Predsjedništva BiH kojom se formira Politička radna grupa za podršku u cilju ubrzanja evropskog puta Bosne i Hercegovine.

Kolegij SDA je pozdravio poruke sa samita Evropske unije – Zapadni Balkan kojima je potvrđena jasna i čvrsta evropska perspektiva Bosne i Hercegovine.

 

Upućen je poziv HDZ BiH da poštuje zaključke institucija Bosne i Hercegovine, te da prestane sa blokadom rada institucija i opstrukcijom incijative za ubrzani evropski put Bosne i Hercegovine koji su podržali Evropska komisija i svi ostali politički akteri u BiH.

 

Od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine je zatraženo da Centralnoj banci BiH dostavi zaključak usklađen sa Ustavom BiH i pozicijom entiteta, a koji je nužan da bi se hitno potrebna interventna sredstva MMF-a učinila raspoloživim.

 

Također od Vijeća ministara BiH traže da osigura potrebna finansijska sredstva za pripremu i održavanje lokalnih izbora.

 

Na kraju, SDA ponovo poziva kardinala Vinka Puljića i Vrhbosansku nadbiskupiju da prispitaju svoju odluku o održavanju mise za Bleiburg u Sarajevu.

 

– Pozivamo građane da neslaganje sa održavanjem mise ne iskazuju na način koji bi mogao dovesti do incidenata – saopćeno je nakonj sjednice kolegija SDA.

(Fena/Interview.ba)

Prethodna vijest

BiH na trećem mjestu po najboljoj epidemiološkoj slici nakon Bugarske i Albanije

Naredna vijest

Afera Respiratori: Nalaz vještaka pokazuje da nije isporučeno ono što je traženo