Predsjedništvo BiH i ad hoc grupa za EU: Snažna podrška napredovanju BiH ka EU

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Željko Komšić održali su sastanak s ad hoc Političkom radnom grupom za EU u cilju ubrzanja procesa pristupanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji u skladu sa zaključkom s 11. redovne sjednice Predsjedništva BiH koja je održana 28. aprila 2020. godine.

Sastanku su, pored članova Predsjedništva BiH, prisustvovali predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović, drugi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić, prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić i drugi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović.

Na sastanku je potvrđeno da će Predsjedništvo BiH inicirati i voditi reformu radi ostvarivanja potrebnog stepena usklađenosti s kriterijima za članstvo na temelju realizacije 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Naglašeno je da je cilj ove grupe podstaknuti ukupan dijalog u BiH u cilju ispunjavanja uvjeta za dobijanje kandidatskog statusa.

Svi učesnici sastanka su izrazili snažnu podršku napredovanju BiH ka EU i namjeru da se radi na ispunjavanju ovih uvjeta. Predstojeći Samit EU – Zapadni Balkan u Zagrebu je prilika da se otvori perspektiva za dobijanje kandidatskog statusa do kraja ove godine.

Također je na sastanku izražena zahvalnost Delegaciji EU u BiH i ambasadorima zemalja Kvinte koji su snažno pozdravili zaključak Predsjedništva BiH i njegovu posvećenost da predvodi proces ka realizaciji reformi po ključnim prioritetima utvrđenim u Mišljenju Evropske unije.

Učesnici sastanka su izrazili žaljenje što se predstavnici HDZ-a nisu odazvali na poziv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, te izrazili nadu da će se uključiti u ovaj proces i učestvovati na sastancima koji će biti održani u narednom periodu, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

(Fena/Interview.ba)

Prethodna vijest

Dodik: BiH nesposobna da riješi osnovna pitanja

Naredna vijest

SDA poziva Vijeće ministara BiH da hitno okonča izradu i usvajanje budžeta BiH