SDA poziva Vijeće ministara BiH da hitno okonča izradu i usvajanje budžeta BiH

Kolegij stranke demokratske akcije (SDA) danas je na sjednici pozdravio jedinstveni nastup i duh saradnje u Predsejdništvu Bosne i Hercegovine.

Kolegij SDA je na sjednici usvojio nekoliko zaključaka a jedan od njih je i podrška Predsjedništvu BiH za jedinstveni nastup i duh saradnje, a koji je rezultirao usvajanjem inicijative za ubrzanje evropskog puta  i uspostavljanjem ad hoc Političke radne grupe.

SDA pozdravlja i usvajanje ‘antikorona’ zakona i Rebalansa budžeta Federacije BiH, kojima će biti omogućeno ublažavanje ekonomskih posljedica pandemije na području Federacije.

Jedan od zaključaka je i da je SDA spremna podržati imenovanje novog ministra za ljudska prava i izbjeglice u skladu sa principima  ranijeg koalicionog dogovora, nakon čega je potrebno krenuti i u izbor rukovodilaca preostalih državnih institucija i agencija.

Kolegij stranke je pozvao Vijeće ministara, s fokusom na Ministarstvo finansija BiH, da hitno privede kraju izradu i usvajanje budžeta BiH.

– Pozivamo i Vijeće ministara BiH da, u saradnji s epidemiološkim službama i entitetskim kriznim štabovima, izvrši zdravstveno-sigurnosnu procjenu na temelju koje bi Centralna izborna komisija BiH poduzela pripreme za početak izbornog procesa u Bosni i Hercegovini – stoji u zaključku Kolegija stranke.

SDA podržava pokretanje istražnih radnji, te očekuje ubrzano provođenje istrage s ciljem provjeravanja zakonitosti nabavke respiratora za potrebe zdravstvenog sistema Federacije BiH, uzimajući u obzir čitav niz opravdano iskazanih sumnji u vezi s ovom nabavkom.

Kolegij SDA podržava odluku Vlade Federacije BiH da se preispitaju i učine dostupnim javnosti  nabavke koje su vršile federalne institucije za vrijeme pandemije, te očekuje da to isto učine i svi drugi nivoi vlasti u BiH.

(Fena/Interview.ba)

Prethodna vijest

Predsjedništvo BiH i ad hoc grupa za EU: Snažna podrška napredovanju BiH ka EU

Naredna vijest

U BiH danas sunčano vrijeme, moguća kiša