4a22eab77ea44ad68917cc264a9d1cb5
4a22eab77ea44ad68917cc264a9d1cb5

RS: Korona virus potvrđen kod šest osoba, pozitivni ljekar i medicinska sestra

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 sata, u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske izvršeno je testiranje 520 laboratorijskih uzoraka iz 30 opština u ovom bh. entitetu, a novi virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod još šest osoba u Republici Srpskoj.

Riječ je o osobama iz Banjaluke, Doboja, Gradiške, Kneževa, Laktaša i Zvornika.

Tri su osobe muškog i tri ženskog pola. Jedna žena je mlađe životne dobi, dvije su starije životne dobi. Dva muškarca su srednje i jedan starije životne dobi.

Među osobama kod kojih je utvrđeno prisustvo novog virusa korona su dva korisnika doma za starija lica u Kneževu. Iz ovog doma za starije osobe testirana su i još 22 korisnika koji su negativni na novi virus korona. Među pozitivnim osobama na novi virus korona su i jedan ljekar iz Doboja i jedna medicinska sestra iz Gradiške.

U posljednja 24 časa testirano je i još 196 osoba koje rade i borave u domovima za starija lica, 34 zdravstvena radnika i 54 osobe iz lokalnih karantina ili objekata za izolaciju. Svi ovi uzorci su negativni na novi virus korona (SARS-CoV-2) .

Trenutno, novi virus korona u Republici Srpskoj je potvrđen kod ukupno 617 osoba, 21 osoba je preminula od posljedica bolesti izazvane novim virusom korona, dok je 306 osoba oporavljeno od COVID-19.

U Republici Srpskoj do sada je su na novi virus korona (SARS-CoV-2) izvršeno je ukupno 9.638 testiranja, odnosno testirano je 9.370 osoba.

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske ukupno se liječi 108 osoba sa potvrđenim prisustvom ili sumnjom na prisustvo korona virusa. Na Odjeljenju COVID 19 hospitalizovano je 37 pacijenata teže kliničke slike, dok je u izolaciji 12 pacijenata.

Kod sedam pacijenata zdravstveno stanje zahtijeva respiratornu podršku, a četiri osobe su na neinvanzivom modu mehaničke ventilacije. Na Odjelu hirurgije (stara lokacija UKC) je osam pacijenata sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom i na Odjelu pulmologije (stara lokacija UKC) je 40 pacijenata sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom.

U Bolnici „Sveti Apostol Luka“ u Doboju zbrinuto je pet pacijenata sa COVID 19 oboljenjem, u Opštoj bolnici Trebinje osam osoba, u Bolnici „Srbija“ u Istočnom Sarajevu pet, u Bolnici „Doktor Mladen Stojanović“ u Prijedoru šest pacijenta i u Univerzitetskoj bolnici u Foči jedan pacijent.

Kada su u pitanju objekti za izolaciju u kojima se nalaze osobe kod kojih je potvrđen test na novi virus korona, a nemaju simptome COVID-a 19, u Studentskom centru „Nikola Tesla“ u Banjaluci nalazi se 68 osoba, u Studentskom domu u Trebinju 31, u Domu učenika Bijeljini jedna osoba, u Studentskom domu u Istočnom Sarajevu jedna osoba i u Studentskom centru Zvornik dvije osobe.

U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutno su 3.602 osobe, a nadzor je završen kod 21.230 osoba.

Na sedam graničnih prelaza u Republiku Srpsku je tokom 24 časa ušlo ukupno 79 osoba, 95 osoba je izašlo iz karatina i upućeno u lokalne karantine u opštinama, a trenutno se u karatinima na sedam graničnih prelaza nalazi ukupno osam osoba.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske još jednom podsjeća građane da se strogo pridržavaju propisanih mjera u cilju suzbijanja širenja novog virusa korona.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Institut za javno zdravstvo Republike Srpske nastaviće da redovno obavještavaju javnost o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj.

(Fena, Interview-ba)

Prethodna vijest

Plan otvaranja u RS-u: Ugostiteljski objekti, bioskopi i frizeri zatvoreni do 18. maja

Naredna vijest

Medicinski fakultet u Sarajevu: Nećemo raditi obdukcije dok ne dobijemo opremu