b2352ffc3d6809a5627f272f3b6908ac
b2352ffc3d6809a5627f272f3b6908ac

Komora ZT KS: Ne dozvoliti da one koji su konstantno uz bolesnike najviše i kritiziraju

14.04.2020.

Komora zdravstvenih tehničara svih profila Kantona Sarajevo (KZTSPKS) traži od vlada svih nivoa da u zdravstvenim radnicima svih profila prepoznaju ravnopravnog člana u zdravstvenoj zaštiti, a stanovništva da im budu podrška.

– U posljednje vrijeme svjedoci smo stalnih kritika na rad zdravstvenih radnika KS, koji su izloženi pritiscima usljed novonastale situacije, uzrokovane pandemijom virusa Covid-19. Zdravstveni radnici su na prvim linijama borbe s koronavirusom, direktno izloženi zarazi. Ne smijemo dozvoliti da upravo oni, koji su konstantno uz bolesnike, budu i najviše kritizirani – naglašavaju.

U otvorenom pismu navode da je ‘većina tih kritika prožeta nastojanjima za prikupljanje jeftinih političkih poena, što je u ovakvoj situaciji uistinu nedopustivo i za osudu’.

– Stojimo otvoreni za sve konstruktivne kritike, moguće savjete kako unaprijediti rad. Stojimo otvoreni za sve koji žele pomoći, jer u ovakvoj situaciji svaka pomoć je dobro došla. Svjesni smo i određenih propusta, koje menadžmenti i ljudi koji odlučuju trebaju ispravljati, istini za pravo, i ispravljaju. Ovim putem vas molimo da nas podržite i budete nam ‘vjetar u leđa’, da bismo u što kraćem roku prevazišli nevolju koja nas je zadesila – navode iz Komore u pismu.

Podsjećaju da zdravstveni radnici svih profila nesebično pomažu pacijentima kojima je pomoć prijeko potrebna, napuštaju svoje domove ne znajući da li će se vratiti, zaraziti sebe i svoje najmilije.

– U direktnom kontaktu sa pacijentima, bez pogovora ispunjavaju zadatke. Obim posla koji zdravstveni radnici svih profila svakodnevno obavljaju je širok i većini građana nepoznat, ali i usprkos velikim naporima i odricanjima zdravstveni radnici nisu iznevjerili građane niti su bilo koga ostavili bez pomoći, koja je u domenu njihovog djelovanja – naglašavaju u saopćenju za javnost.

Preporučuju da se poštuju mjere koje propisuju krizni štabovi ‘da bismo što prije izašli na kraj sa ovom nevoljom’.

(Fena, Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss