Općina Novo Sarajevo obezbijedila novac za nabavku respiratora

Potpisan je sporazum o realizaciji grant sredstava za nabavku respiratora na Kliničkom centru univerziteta u Sarajevu i JU Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš”.

Novac je obezbijedila Općina Novo Sarajevo iz Sredstava za zaštitu i spašavanje u iznosu od 140 hiljada KM. Predstavnici zdravstvenih institucija ističu da će im ova pomoć dobro doći.

Načelnik Općine Novo Sarajevo, Nedžad Koldžo, je istakao da su u ovoj lokalnoj samoupravi među prvima odgovorili na izazove dezinfekcije javnih prostora, stambenih objekata te i donacija medicinske opreme Domu zdravlja Omer Maslić kojem je teritorijalno orjentisano stanovništvo ovog područja.

Današnji sporazum bio je samo slijed tih aktivnosti, naglasio je Koldžo

– Vodeći računa o tome da ovu bitku ne možemo sasvim sigurno dobiti sami i da ovdje zaista treba sinergija svih nivoa u ovoj našoj složenoj državi, je li kakva je takva je. Mi smo ovom odlukom pokušali da danas ne samo deklarativno nego i praktično reagujemo –  izjavio je Koldžo.

Predstavnici zdravstvenih institucija su istakli da će im ova pomoć dobro doći te izrazili zahvalnost nadležnima u ovoj Općini.

– Svaka pomoć je dobrodošla. Respirator je nešto što za sada nije potrebno, ali će biti ukoliko epidemija uzme zamaha kao u zemljama u kojoj se ona razvija.Nama je zatraženo od civilnih štabova i od federalnog i od kantonalnih, da izrazimo svoje potrebe. Mi smo to i uradili – kazao je prim.dr. Zlatko Kravić, direktor Opće bolnice “Prim.dr. Abdulah Nakaš”

Još je napomenuo da se već sada dnevno potroši 80 zaštitnih odijela, iako pandemija nije u punom jeku, te shodno tome naglasio da su potrebe itekako velike.

(N1, Interview.ba) 

Prethodna vijest

Fojničke žene u humanosti nisu priječile ni hladne prostorije: Sašile više od 3000 maskica i besplatno ih podijelile

Naredna vijest

Krug 99: Zdravstveni radnici u uslovima korone izloženi višestrukim pritiscima