KRIMINAL TEŽAK 10,5 MILIONA KM: Ko su saučesnici osuđenim u Aferi Respiratori?

17.02.2024.

Tužilaštvo BiH vodi istrage protiv još nekoliko osoba za koje se sumnja da su bile umiješane u nabavku 100 respiratora ACM 812 A preko firme “Srebrena malina”. Advokat Goran Petrović tvrdi da BTL Medical Montenegro nema nikakvog učešća u ovom poslu, te da mu nije jasno zbog čega je otvorena istraga protiv njegove klijentice. Prema njegovim riječima, najveću korist su imali Kristian Marić i Borna Cicero

Iako je predmet u vezi nabavke 100 kineskih respiratora ACM 812 A pravomoćno okončan, u Tužilaštvu BiH vode se istrage protiv još nekih osoba za koje se sumnja da su također bile umiješane u ovu aferu.

Žurnal je još ranije pisao da se istraga vodi protiv biznismena iz Londona Samira Cerića i vlasnice BTL Medical Montenegro iz Podgorice Sanje Lekić, a ima i predmet protiv osoba osumnjičenih za pomaganje sad već pravomoćno osuđenih bivšeg premijera Fadila Novalića, vlasnika firme „Srebrena malina“ Fikreta Hodžića i bivšeg direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka.

Iz Tužilaštva BiH su odgovorili da se na ova dva predmeta i dalje radi, te da će javnost blagovremeno biti informisana o donošenju tužiteljske odluke.

SANJA LEKIĆ SASLUŠANA KAO OSUMNJIČENA

Podsjetimo, Novalić, Hodžić i Solak osuđeni su na ukupno 15 godina zatvora. Članovi vijeća, uz izdvojeno mišljenje sudije Branka Perića, zaključili su da je dokazano da su njih trojica počinili produženo krivično djelo zloupotrebe položaja, a Solak i za krivotvorenje i uništavanje službenih dokumenata. Istovremeno su oslobođeni optužbi za udruživanje, pranje dara ili drugog oblika koristi radi trgovine uticajem, kritvorenja službene isprave.

Jelka Milićević je pravomoćno oslobođena.

Ključni svjedok u ovom predmetu bio je Kristian Marić, vlasnik firme Free Motion iz Mostara, za kojeg će se kasnije ispostaviti da je bio jedan od glavnih aktera i posrednika u nabavci 100 kineskih respiratora preko „Srebrene maline“ za Federaciju BiH, preplaćenih sa 10,5 miliona KM budžetskog novca. No, Mariću se ne može suditi jer je u zamjenu za svjedočenje dobio imunitet od krivičnog gonjenja.

Marić je prvi na suđenju Novaliću i ostalima pomenuo Sanju Lekić, te Samira Cerića i njegovog misterioznog partnera Danijela Edmunda. Prema Marićevom svjedočenju, Cerić je vodio pregovore sa Kinezima da se napiše duplo veća cijena za respiratore i da je to usluga koju je trebao naplatiti 100.000 eura.

Kristijan Marić 

U nabavci respiratora za BiH, Marić je bio prvi kontakt između Lekić i Fikreta Hodžića.

Iz Tužilaštva BiH su još ranije za Žurnal potvrdili da je naredba o provođenju istrage protiv Cerić i Lekić donesena još 11.02.2021. zbog sumnje da su počinili krivična djela „udruživanje u vezi sa pranjem novca i krivotvorenjem ili uništenjem poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, a sve u vezi radnji u postupku nabavke 100 respiratora koji su predmet optužnice Tužilaštva BiH protiv Novalić Fadila i dr.”

S obzirom da se radi o krivičnim djelima za koja su oslobođeni Novalić i ostali, na naše pitanje da li će ostati pri ovim kvalifikacijama za Lekić i Cerića iz Tužilaštva BiH su odgovorili da će „s provođenjem svih radnji dokazivanja i ispunjenjem zakonskih uslova za donošenje tužiteljske odluke, postupajući tužitelj će odlučiti o pravnoj kvalifikaciji djela“.

Sanja Lekić je pred Sudom BiH saslušana i kao svjedok odbrane sad već osuđenog Fikreta Hodžića.

Goran Petrović, pravni punomoćnik Sanje Lekić i firme BTL Medical, kaže da je njegova klijentica u jeku sudskog procesa protiv Novalića i ostalih, iz novina saznala da se protiv nje vodi istraga. Iz Tužilaštva BiH su tražili da ona da izjavu u Specijalnom tužilaštvu u Podgorici kao osumnjičena, što je ona i uradila.

TUŽBA PROTIV KRISTIANA MARIĆA

Advokat tvrdi da je Lekić imala robu i ugovore sa nekoliko interesantnih kompanija koje su željele da kupe respiratore. Marić je čuo da se „jedna od tih kompanija nećkala da li da kupi respiratore“ i to je, priča advokat, prenio Hodžiću. Obojica su potom zvali Lekić da im prepusti tih 100 respiratora na šta je ona na kraju pristala.

Kao advokat sam napravio ugovor o preuzimanju u kojem stoji da Srebrena malina preuzima ulogu kupca. Taj ugovor smo predali i Tužilaštvu BiH. BTL nikakvog učešća u tom poslu nema, a to se vidi i iz sudskih spisa“, kaže Petrović.

On dalje navodi da su Sanji Lekić, po dobijanju tendera za nabavku respiratora za potrebe Crne Gore, Kristiana Marića preporučili direktor Kliničkog centra Crne Gore Jevto Eraković (danas poslanik DPS-a), te pomoćnik ministra zdravlja Crne Gore i još određene osobe. Tako je došlo do zaključenja ugovora između Marića i BTL Medical Montenegro 28.03.2020. kojim je Marić preuzeo obavezu isporuke 15 respiratora  u roku od 10 dana za potrebe Kliničkog centra Crne Gore. Tražio je da mu se unaprijed uplati novac da bi platio troškove transporta preko svoje firme Free Motion. Plaćeno mu je 22.968 eura. Ali, respiratori nikada nisu transportovani i Klinički centar raskida ugovor sa BTL Medical.

“Ugovoreni prevoz respiratora iz NR Kine do Podgorice tuženi nije izvršio, iako je svakodnevno u telefonskim razgovorima i razmijenjenim telefonskim porukama i e-mailovima obećavao da će to uraditi. Marić je 10. aprila 2020. putem e-maila dostavio firmi BTL Medical kojim raskida ugovor o prevozu respiratora i navodi da će uplaćena sredstva vratiti, što nije ispoštovao”, stoji, između ostalog, u podnesenoj tužbi.

Ovaj tužbeni postupak protiv Marića trenutno je pred Općinskim sudom u Mostaru. Općinski sud u Mostaru donio je rješenje kojim djelimično usvaja prijedlog za određivanjem mjere osiguranja novčanog potraživanja od 45.707 KM kao protivvrijednosti iznosa od 22.968 eura. Mariću je zabranjeno da raspolaže sa novcem sa svojim bankovnih računa do okončanja postupka ili nove odluke suda.

Žurnal je ovo sudsko rješenje dobio na uvid.

Podsjetimo da je Kristian Marić pred Sudom BiH na tri ročišta govorio o ljudima preko kojih je išla nabavka, ulozi vlasnika „Srebrene maline“ Fikreta Hodžića, koga je on planirao „častiti“, formiranju cijene, te zbog čega je na kraju došlo do dizanja tenzija, netrpeljivosti, prijetnji… Marić je ispričao i to da je cijena respiratora za BiH uvećana kako bi se Sanji Lekić nadoknadio gubitak od 2,4 miliona eura koji je imala zbog raskida ugovora sa Sinofarmom. Ipak, nije znao objasniti kako je ta razlika trebala biti vraćena Sanji ukoliko je Hodžić sav iznos uplatio direktno Kinezima.

BEOGRADSKI SINOFARM

U čitavoj aferi oko kupovine respiratora za potrebe FBiH provlači se i priča o 200 respiratora kupljenih za beogradski Sinofarm. Ova kompanija odbija da preuzme respiratore koji su od aprila 2020. u skladištu u luci Bar. Razlog je taj što smatraju da respiratori nisu isporučeni na vrijeme, dok advokat Petrović navodi da je upravo Sinofarm taj koji je jedan dan kasnio sa uplatom. Ova nabavka je također išla preko Kristiana Marića i firme Exotrade iz Rijeke, vlasništvo Borna Cicero.

Prema riječima advokata Petrovića, Cicero ih je u ovom slučaju prevario jer je rekao da može respiratore isporučiti za tri dana, a kasnije su tokom suđenja u Podgorici saznali da je u njegovom ugovoru koji je imao sa Kinezima stajalo da je isporuka u roku od 30 dana. I protiv njega su podnijeli tužbu i prijavu.

Respiratori od 2020. u skladištu luke Bar

„Nekome ko sa strane “orkestrira” ovaj slučaj je stalo da možda nešto drugo “konstruiše”, ali ovo su činjenice, o kojima su u to vrijeme obavještavani Predsjednici država i Vlada Crne Gore i Srbije, kao i Ambasadori u NR Kini i drugi resorni organi i ministri. Kristijan je pokušao stvoriti dojam da je od tih 200 respiratora koje je BTL Medical kupila za Sinofarm odvojeno 100 i prodato Hodžiću za duplo veću cijenu. To je gnusna laž. Ti respiratori su i dalje u skladištu luke Bar. Kristian Marić je zajedno sa Bornom Cicero posredovao u mnogim poslovnim odnosima nabavke respiratora u region i ni u jednom slučaju nisu izvršili isporuku respiratora, to je samo uspjela Sanja Lekić za potrebe Sinofarma koji ih sada ne želi preuzeti“, tvrdi Petrović. On je dodao da od spominjanja Lekić pred Sudom BiH ima samo Sinofarm koji je i ranije podnosio prijave protiv nje u Srbiji i Crnoj Gori, ali su sve odbačene.

Postupak između Sinofarma i BTL Medical Montengro trenutno je pred Apelacionim sudom u Podgorici. Prvostepenom presudom Privrednog suda u Podgorici usvojen je tužbeni zahtjev Sinofarma i obavezuje se BTL da isplati uplaćeni novac za kupljene respiratore, dok je istovremeno tužbeni zahtjev BTL kojim traže da Sinofarm preuzme respiratore odbijen. Žalba kompanije BTL je usvojena i Apelacioni sud je ukinuo prvostepenu presudu i vratio sve na ponovno suđenje.

Međutim, ovaj postupak do danas nije okončan, a advokat Petrović smatra da se namjerno odugovlači. U međuvremenu je došlo i do promjene sudije kod kojeg se vodi postupak jer je dosadašnji otišao u penziju.

KO JE EDMUND?

Kristian Marić je prvi put u sudnici spomenuo i ime Samira Cerića iz Londona. Za njega kaže da je vodio pregovore sa Kinezima da se napiše duplo veća cijena za respiratore i da je to usluga koju je trebao naplatiti 100.000 eura. Cerić je, inače, rođeni Banjalučanin sa dugogodišnjom adresom u Londonu. U bh. medijima je predstavljan kao uspješni biznismen, mada oni upućeniji tvrde da je to daleko od istine. Krajem januara 2021. godine izabran je za predsjednika FK Željezničar, ali na toj funkciji nije bio ni pet mjeseci, prije nego je smijenjen. Po dolasku u ovaj fudbalski klub, Cerić je obećavao mnogo toga, pa čak digitalizaciju i komercijalizaciju kluba, ali od toga ništa nije napravio. Nakon što je izglasana njegova smjena, jako brzo se snašao pa je preuzeo ulogu direktora operacija u kompaniji Blocksport, koja se bavi proizvodnjom tehnološke opreme za klubove i sportiste širom svijeta.

Marić je spominjao i ime Daniela Edmunda, Cerićevog poslovnog partnera iz Londona. On je spominjan i u određenim viber prepiskama tokom suđenja Novaliću i ostalima, ali njegova uloga do danas nije u potpunosti rasvijetljena.

ISTRAGA PROTIV POMAGAČA

Žurnal je ranije pisao da je otvorena istraga protiv nekoliko osoba koje su pomagale Novaliću i drugima. Iz Tužilaštva BiH nikada nisu precizirali protiv koga se vodi istraga, ali su naveli da se radi o licima koja su pomagala učiniocima krivičnih djela u predmetu Fadil Novalić i drugi.

S donesenom pravosnažnom sudskom odlukom u predmetu protiv Fadila Novalića i dr., kojom su optuženi oglašeni krivim za učinjenje krivičnog djela, nastavljen je rad u predmetu koji se odnosi na osobe koje su optuženim pomagali nakon učinjenih krivičnih djela“, kažu iz Tužilaštva BiH.

Ranije smo pisali i o svjedočenju sekretarke Vlade FBiH Edite Kalajdžić na suđenju za aferu tešku 10,5 miliona KM. Ona je tada, između ostalog, kazala da je neko s njenog mobitela, koji je po naredbi Suda BiH privremeno oduzet i deponovan u Tužilaštvu BiH, pozivao njoj poznate osobe. Međutim, Tužilaštvo BiH je vrlo brzo utvrdilo da Kalajdžić nije govorila istinu. Vještačenje je potvrdilo da on nije korišten u vrijeme kada je deponovan u Tužilaštvu BiH, a to je potvrđeno i drugim preduzetim istražnim radnjama.

(zurnal.info)

Idi naVrh

Don't Miss