Radončić više ne želi biti čelnik Koordinacionog tijela BiH

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić oobjavio najavio je danas da ne želi više biti na čelu Koordinacionog tijela BiH za zaštitu i spašavanje.

Ministar Radončić je rekao kako je BiH od Evropske unije kao prvu pomoć dobila 80 miliona i 500 hiljada maraka, a obezbijeđeno je još dvadesetak.

– Koordinaciono tijelo je uradilo strateški posao, tako da sutra Vijeće ministara BiH ako se usvoji, otvori podračun za inozemne i domaće donatore kojem će isključivo raspolagati Vijeće ministara. Sa time je u strateškom smislu Koordinaciono tijelo završilo svoju stratešku ulogu, ono sada postaje jedno ‘veliko skladište’ u kojee će dolaziti humanitarna roba, od lijekova, kreveta, ako Bog da respiratora, testova i svega toga i sada je faza da to tijelo treba prepustiti menadžerima da upravljaju – istakao je Radončić.

Poručio je da Koordinaciono tijelo ima sva iskustva kako da se ta pomoć dijeli, te da on ne želi više imati kontakt sa humanitarnim radom jer to mnogo bolje rade stručnjaci.

– Ne želim direktan doticaj sa donacijama. Ministarstvo sigurnosti BiH mora da nastavi u punom kapacitetu, ima previše posla i sada su na redu naši krizni štabovi i mislim da sada Koordinaciono tijelo i naše i u FBiH treba da vodi neko iz medicinske struke. Ko će to biti neka odrede nadležni organi. Na ovaj način želim da rasporedim snage i mislim da imamo dovoljno ljujdi koji se mogu baviti Koordinacionim tijelom. Ja sam dužnost preuzeo na mjesec dana da stvari uhodam – dodao je.

Radončić je odgovorio i na pitanje novinara o spisku stvari koje naše zdravstvene usatnove nemaju, a uključuju pored respiratora i posteljine, escajg, tečni sapun, kazao je kako je koordinaciono tijelo tražilo od oba entiteta i Brčko Distrikta podatke o nepphodnim stvarima u zdravstvenim ustanovama te da su tim spiskom upoznali donatore.

– Mislim da to pokazuje da li su neki ili nisu bili spremni za pandemiju koja dolazi. Sada je važno da znamo da se borimo protiv smrti, nema političkih podjela. Važno je našim građanima reći da to nije nepobjediva bolest i da ne umire svako od nje, te da poštuju sve naredbe svojih kriznih štabova. Ako budemo poštovali, toliko će nas manje umrijeti – potcrtao je.

Za one koji krše mjere je rekao kako moraju biti krivični gonjeni.

– Mi sada imamo visoku smrtnost, i biće mnogo više. Ljudi koji hodaju i šire virus su hodajuće ubice – istakao je ministar sigurnosti BiH.

(N1, Interview.ba)

Prethodna vijest

Udruženje ‘Ruku na srce’: Poziv za pomoć porodicama slabijeg imovinskog stanja

Naredna vijest

Redovan dezinfekcija i zabrana posjeta u staračkim domovima u Sarajevu, ali i sevdalinka, jutarnja gimnastika i društvene igre