MUP RS-a uhapsio osobe zbog nepoštivanja izolacije, MUP KS-a nije pronašao 101 osobu na datoj adresi

Sarajevska policija je u protekla 24 sata kontrolirala poštivanje mjera samoizolacije u Kantonu Sarajevo.

Službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo su izvršili kontrolu 1121 adrese s ciljem provjere poštivanja izrečenih mjera izolacije.

Tom prilikom 101 osoba nije zatečena na datoj adresi stanovanja o čemu su sačinjene službene zabilješke i dostavljene nadležnim inspekcijskim organima.

Zbog nepoštovanja Zaključka Republičkog štaba za vanredne situacije o ograničenju i zabrani kretanja osoba na teritoriji Republike Srpske kojom je zabranjeno kretanje osoba sa navršenih 65 godina života i više, kao i zabrane kretanje svim osobama na javnim površinama u vremenu od 20,00 do 05,00 sati, u protekla 24 sata sankcionisano je 48 građana u ovom bh. entitetu.

Istovremeno, u protekla 24 sata evidentirana su dva krivična djela protiv zdravlja ljudi: 

– Oko 20,45 sati, policijski službenici Policijske stanice Centar su u Ulici A. Knežević zbog osnova sumnje da se krše mjere Štaba za vanredne situacije, izvršili su kontrolu putničkog vozila marke ‘Šervolet’ u kojem su se nalazili M. B. iz Teslića i T. R. iz Ugljevika, kojom prilikom su utvrdili da ne poštuju naložene mjere nadležnog inspekcijskog organa o karantinu i samoizolaciji, te da ne borave na adresama koje su navedene u Rješenju o izolaciji, izdato na graničnom prelazu Izačić od strane Federalne uprave za inspekcijske poslove, nakon čega su uhapšeni. Obavješten tužilac OJT B. Luka, koji se izjasnio da se radi o KD Nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije – saopšteno je.

Drugi slučaj desio se u Trebinju.

– “Policijski službenici Policijske uprave Trebinje, postupajući po operativnim saznanjima da je H.S. iz Trebinja, prekršio mjeru samoizolacije, odnosno da je isti kretao po gradu Trebinju i boravio u prostorijama ‘Unicredit Banke’ u Trebinju, pristupili su provjerama, gdje je utvrđeno da je isti boravio u prostorijama gore navedene banke i kretao se po gradu. Takođe je utvrđeno da je isti prelazio državnu granicu između BiH i Hrvatske dana 17. i 18. 03. 2020. godine, iako mu je dana 16. 03. 2020. godine izdato Rješenje Federalne uprave za inspekcijske poslove, kojim se isti stavlja pod zdrastveni nadzor i kojim mu se zabranjuje kretanje, odnosno napuštanje mjesta boravka u trajanju od 14 dana, sa početkom od 16. 03. 2020. godine. Obaviješten tužilac OJT Trebinje. Policijski službenici su priveli ovu osobu u službene prostorije PU Trebinje gdje je saslušan u svojstvu osumnjičenog za KD Nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije – navodi se.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske apeluje na građane da poštuju Zaključak Republičkog štaba za vanredne situacije o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona (COVID-19) u Republici Srpskoj, a kojim se propisuju vanredne mjere u cilju prevencije širenja virusa korona „SARS-CoV-2“ i „COVID-19“ bolesti na teritoriji RS.

(N1, Interview.ba)

Prethodna vijest

Koronavirus je potvrđen kod još dvije osobe iz Konjica

Naredna vijest

Sportska dvorana u Cazinu pretvorena u opremljeni izolatorij