Sportska dvorana u Cazinu pretvorena u opremljeni izolatorij

Sportska dvorana u Cazinu pretvorena je u potpuno opremljeni izolatorij, u koji će po potrebi biti smješteni eventualni pacijenti pozitivni na koronavirus. Ovaj izolacijski prostor sa 56 zasebnih jedinica pripremljen je u roku 24 sata, dok kapacitet po potrebi može biti proširen i za prijem 100 osoba.

– Postupili smo po naredbi Federalne uprave civilne zaštite i u kratkom vremenskom periodu potpuno opremili izolatorij, s obzirom na to da svaka od 56 zasebnih jedinica uz krevet ima popratnu medicinsku opremu. Osigurani su infuzijski sitemi, stetoskopi, boce s kisikom, te zaštitne rukavice i maske. Pripremljena je prostorija za ljekarski tim, vešeraj, sušionica i više toaleta, te posebni ulazi za eventualne pacijente i ljekarski tim. U Cazinu trenutno nema pozitivnih osoba na koronavirus i zaista se nadamo da nam izolatorij neće biti ni potreban, ali spremni smo –  riječi su gradonačelnika Cazina Nermina Ogreševića.

Medicinskim dijelom poslova vezanih za izolatorij koordinirat će Dom zdravlja Cazin, dok je za sve ostalo nadležan Gradski štab civilne zaštite.

Na području ovog grada jučer je i provjereno 650 osoba, kojima je izdano rješenje o samoizolaciji.

 – Većina građana se pridržava svih naredbi i preporuka, ali nažalost 16 osoba nije ispoštovalo sve mjere samoizolacije. Prema njima naravno postupaju nadležni organi, ali nastojimo razgovorom i promotivnim materijalima ponovo ukazati da je to zapravo dobronamjeran čin zaštite svih nas – dodao je Ogrešević.

U Cazinu je u proteklim danima formiran i Omladinski krizni štab, koji već djeluje na terenu sa više od 100 volontera.

(Fena, Interview.ba)

Prethodna vijest

MUP RS-a uhapsio osobe zbog nepoštivanja izolacije, MUP KS-a nije pronašao 101 osobu na datoj adresi

Naredna vijest

Bh. studentima u inostranstvu stiže finansijska pomoć