Od danas svima koji dolaze u Opću bolnicu mjeri se tjelesna temperatura

Od danas svim pacijentima koji dolaze u Opću bolnicu “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, kao i svim uposlenicima, kao preventivna mjera zbog koronavirusa, mjeri se tjelesna temperatura bezkontaktnim toplomjerom, prije ulaska u ovu zdravstvenu ustanovu.

Pacijenti kod kojih se zabilježi povišena temperatura bit će odmah upućeni u ambulantu za febrilna stanja.

Uposlenici bolnice kod kojih se eventualno pojavi povišena tjelesna temperatura, bit će vraćeni kući i stavljaju se pod nadzor Doma zdravlja, saopćeno je iz Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš”.

Inače, sa pojavom nepovoljne epidemiološke situacije izazvane koronavirusom, u Općoj bolnici je formiran bolnički krizni štab, koji je sastavljen od 17 uposlenika, koji imaju zadatak da prate higijensko-epidemiološku situaciju i donose mjere u skladu sa uputama Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo.

Iz Opće bolnice podsjećaju da su ranije zabranjene posjete pacijentima, a u bolnici su pojačane higijenske i druge mjere te je uvedeno obavezno korištenje zaštitnih maski. Također, prema Naredbi Kriznog štaba a u cilju prevencije širenja koronavirusa u Općoj bolnici će se obavljati samo neophodni specijalističko-konsultativni pregledi, po procjeni specijaliste i tima porodične medicine.

– Mole se pacijenti da bez prijeke potrebe ne dolaze u bolnicu, kao i bez uputnice Doma zdravlja ili urgentnim danima Hitne medicinske pomoći, kako bi se zaštitilo zdravlje građana – poručili su iz Opće bolnice.

(Fena, Interview.ba)

Prethodna vijest

U Srbiji i Hrvatskoj novi slučajevi zaraze koronavirusom

Naredna vijest

Firma iz Ljubuškog traži 30 radnika za šivanje zaštitinih maski