SDP BiH traži obustavu nastave u FBiH u osnovnim i srednjim školama

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine apeluje na Federalno ministarstvo obrazovanja da “Evidentno je da su mnoge zemlje regiona, uključujući i manji bh. entitet, već obustavile nastavu u školama, dok su neke zemlje čak obustavile nastavu i na univerzitetima. Krajnje je vrijeme da se ova preventivna mjera uvede i u Federaciji BiH, pogotovo jer je već u nekim kantonima uvedena mjera zabrane okupljanja do 250 ljudi, dok se u školama prosjek kreće oko 500 učenika. Stoga ne postoji nijedno logično objašnjenje zašto se ne bi uvela i mjera zabrane nastave”, saopštio je SDP BiH. to hitnije obustavi nastavu u osnovnim i srednjim školama širom Federacije BiH.

– Evidentno je da su mnoge zemlje regiona, uključujući i manji bh. entitet, već obustavile nastavu u školama, dok su neke zemlje čak obustavile nastavu i na univerzitetima. Krajnje je vrijeme da se ova preventivna mjera uvede i u Federaciji BiH, pogotovo jer je već u nekim kantonima uvedena mjera zabrane okupljanja do 250 ljudi, dok se u školama prosjek kreće oko 500 učenika. Stoga ne postoji nijedno logično objašnjenje zašto se ne bi uvela i mjera zabrane nastave – saopštio je SDP BiH.

Prema informacijama sa terena neke škole su već samoinicijativno pokrenule prekid procesa nastave, što je i dodatni razlog za obustavu na prostoru svih federalnih kantona. Također, ukoliko se ukaže potreba, nastava treba biti prekinuta i na univerzitetima.

 

– Ukoliko se federalna ministarstva obrazovanja i zdravlja ogluše na sve veći broj apela roditelja za obustavu nastave, bit će direktno odgovorni za zdravlje naše djece i sve brže širenje koronavirusa – saopšteno je.

(Fena, Interview.ba)

Prethodna vijest

Bašić: Nema širenja korona virusa u Zenici, ali se situacija brzo mijenja

Naredna vijest

Izmješten 491 migrant iz urbanih dijelova Tuzle