Izmješten 491 migrant iz urbanih dijelova Tuzle

U skladu sa zaključcima sastanka održanog 7. marta, kojem su prisustvovali ministar sigurnosti Fahrudin Radončić, direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić, premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović i gradonačelnik Grada Tuzla Jasmin Imamović jutros u ranim jutarnjim satima provedena je akcija izmještanja migranata iz urbanih dijelova Tuzle.

Služba za poslove sa strancima u skladu sa svojim nadležnostima, uz asistenciju Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, izvršila je akciju izmještanja 491 migranta koji su boravili u improvizovanom šatorskom naselju u blizini autobuske i željezničke stanice u Tuzli, te će  autobusima, koje je osigurao IOM, biti prebačeni u bivšu kasarnu  Blažuj.

Inspektori Službe za poslove sa strancima u koordinaciji sa pripadnicima MUP-a Tuzlanskog kantona pokazali su izuzetno visok stepen profesionalnosti, te akcija protiče bez ijednog incidenta, posebno vodeći računa o zaštiti svih ljudskih prava migranata, naročito kada su u pitanju ranjive kategorije.

Uz asistenciju MUP-a Kantona Sarajevo, migranti će biti smješteni u bivšu kasarnu Blažuj, gdje će im biti osigurana zdravstvena zaštita i drugi neophodni uslovi za njihov human boravak.

U uslovima povećanog priliva  migranata, Služba za poslove sa strancima je od početka godine do danas  registrovala  više od 3.500 migranata, saopćeno je iz te službe.

(Fena, Interview.ba)

Prethodna vijest

SDP BiH traži obustavu nastave u FBiH u osnovnim i srednjim školama

Naredna vijest

Nove mjere Italije: Građani će biti oslobođeni plaćanja režija, poreza i rata kredita