cd2b36e2f919d711b1b57ed8e03753ad
cd2b36e2f919d711b1b57ed8e03753ad

Bašić: Nema širenja korona virusa u Zenici, ali se situacija brzo mijenja

11.03.2020.

“U Zenici smo dokazali infekciju korona virusa kod pacijentice koja je imala tegobe, regularno se javila službi kada je doputovala iz Italije. To je bio razlog što je cijela porodica, koja je boravila kod prijatelja u regija Lombardija, stavljena u izolaciju i pod zdravstveni nadzor. Testiranja su kod njih pokazala pozitivne nalaze na virus korone. Dakle, osobe koje su zajedno bile u Lombardiji su zaražene. Kćerka i zet nemaju tegoba”, kazala je Fatima Bašić, načelnica Službe za epidemiologiju Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Bašić je dodala kako su testirane i osobe koje su imale kontakt sa ovom porodicom iz Zenice i nalazi su se pokazali negativni.

– Za sad nema širenja u Zenici – otkrila je Bašić.

Nakon što je jučer potvrđen i sedmi slučaj zaraze korona virusom u Bosni i Hercegovini pojedini zvaničnici su zatražili od nadležnih da se odgodi nastava u Federaciji, kao što je učinjeno u drugom entitetu, Republici Srpskoj. Doktorica Bašić je mišljenja da trenutno nema potrebe za ovom mjerom, ali, kako je istakla, situacija se mijenja iz sata u sat.

– Mi, za sada, nemamo indikacija za takvu preporuku, ali se situacija mijenja iz sata u sat. To je jedna mjera koja će pomoći da se spriječi širenje virusa. Zasad nemamo lokalnog širenja, ali ponavaljam da se situacija mijenja i sigurno da ćemo posegnuti za takvom mjerom ako bude potrebno – poručila je načelnica Službe za epidemiologiju Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

(N1, Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss