NSRS: Posjeta Đukanovića štetna po interese RS, opozicija nije glasala

Narodna skupština entiteta Republika Srpska potvrdila izjave entitetskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika o proglašenju Zaključka i Odluke Predsjedništva BiH veoma štetnim po vitalne interese Republike Srpske.

Narodna skupština RS rano jutros usvojila je na 11. posebnoj sjednici dvotrećinskom većinom, sa 56 glasova za, Odluku o potvrđivanju Izjave člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske, po kojoj je Zaključak o utvrđivanju zvanične posjete predsjednika Crne Gore Mile Đukanovića Bosni i Hercegovini, 2. i 3. marta 2020. godine, bez konsenzusa usvojen na 9. redovnoj sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine, održanoj 19. februara 2020. godine, veoma štetna po vitalne interese RS.

Parlament je dvotrećinskom većinom, sa 56 glasova za, usvojio i Odluku o potvrđivanju Izjave člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske, po kojoj je Odluka o prihvatanju Sporazuma o statusu između Bosne i Herecgovine i Evropske unije o aktivnostima koje provodi Agencija za evropsku graničnu i obalnu stražu na teritoriji Bosne i Hercegovine, bez konsenzusa usvojena na 9. redovnoj sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine, održanoj 19. februara 2020. godine, veoma štetna po vitalne interese RS.

U vezi Izjašnjenja o izjavama člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske o proglašenju Zaključka i Odluke Predsjedništva Bosne i Hercegovine, usvojenim na 9. redovnoj sjednici održanoj 19. februara 2020. godine, veoma štetnim po vitalne interese Republike Srpske, Narodna skupština je sa 56 glasova za usvojila Zaključke klubova narodnih poslanika SNSD, DNS, DEMOS, NDP, US, Nezavisnog kluba SP, Poslaničke grupe SP i Poslaničke grupe „Nezavisni poslanici“.

Zaključci:

1. Sporazum o statusu između BiH i Evropske unije o djelovanjima koje izvršava Agencija za Evropsku graničnu i obalsku stražu u BiH u svom najvećem dijelu nije sporan za Republiku Srpsku, ali je za Republiku Srpsku neprihvatljivo da isti bude usvojen bez saglasnosti i učešća Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, s obzirom na to da je u njegovoj nadležnosti najveći dio graničnog pojasa kojeg se Sporazum tiče, ali i zbog činjenice da se Sporazum ovog značaja pokušava usvojiti preglasavanjem člana Predsjedništva BiH iz RS.

2. Zadužuje se srpski član Predsjedništva BiH da u skladu sa svojim ovlaštenjima, a u skladu sa Zakonom o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora, pokrene novu inicijativu i pregovore za zaključivanje Sporazuma o statusu između BiH i Evropske unije o djelovanjima koje izvršava Agencija za Evropsku graničnu i obalsku stražu u BiH uz obavezno poštovanje mišljenja i stavova nadležnih organa Republike Srpske.

Jedanaesta posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske zakazana je na zahtjev člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz RS Milorada Dodika u skladu sa članom 171. Poslovnika o radu Narodne skupštine Republike Srpske.

Zbog cjelonoćnog zasjedanja Jedanaeste posebne sjednice, odlučeno je da Deveta redovna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske bude nastavljena u utorak, 3. marta, u 10.00 sati.

(Fena, Interview.ba)

Prethodna vijest

U BiH danas oblačno vrijeme uz snijeg

Naredna vijest

Priznanje Sarajeva za Schillinga: Opasnost od podrivanja pravne države i dalje velika