935e7267c5c58d3fdf23a4a1f2230b9f
935e7267c5c58d3fdf23a4a1f2230b9f

Melisa Čančar prvi Vojta terapeut u Federaciji BiH

Javna ustanova Centar za djecu i odrasle s posebnim potrebama Zeničko-dobojskog kantona dobila je Vojt terapeuta Melisu Čančar, koja je ujedno i prvi terapeut te vrste u Federaciji BiH. 

Riječ je o metodi sa novim pristupom i principom u re/habilitaciji korisnika fizioterapeutskih usluga prema njemačkom modelu originalnog i jedinstvenog Vojta koncepta, principu refleksne lokomocije.

U procesu re/habilitacije, za uspješno provođenje Vojta terapije potrebna je suradnja roditelja koji postaju terapeuti svom djetetu i pomažu mu provodeći naučene vježbe kod kuće. Tako je fizioterapeutkinji Čančar najveći motivator u profesionalnoj karijeri njena kćerka sa poteškoćom u motornom kretanju.

Čančar je dobila zvanje međunarodno priznatog certificiranog Vojta terapeuta, a prema podacima kojima se raspolaže, prvog u Federaciji BiH, sa Akademije za razvojnu rehabilitaciju iz Zagreba. 

Cilj terapije je aktivirati urođene motoričke obrasce, pri čemu, također, dolazi do aktivacije vegetativni funkcija, kontrakcija poprečnoprugaste muskulature, kao i do aktivacije glatke muskulature (kao što su npr. kontrola mokraće bešike i crijeva, disanje, aktivacije facijalne muskulature, pokreti očnih jabučica i sl.)

Inače, profesor Vaclav Vojta (1917.-2000.g.), poznati češki neurolog, tokom rada sa djecom s cerebralnom paralizom utemeljio je princip refleksne lokomocije. Razvio je novi neurorehabilitacijski kompleks nazvan Vojtin princip.

Vojta terapija je bazirana na refleksnoj lokomociji (refleksnom pokretanju), držanju, spontanoj motorici i procijeni primitivnih refleksa. 

Refleksno okretanje i refleksno puzanje sadrže sve ključne momente ljudskog upravljanja i pokretanja od hvatanja, okretanja, putanja pa sve do slobodnog, uspravnog hoda, saopćeno je iz Centra za djecu i odrasle osobe sa posebnim potrebama Zeničko-dobojskog kantona. 

(Fena/Interview.ba)

Prethodna vijest

Dodik: Sjedište SDA je u srpskoj vili

Naredna vijest

Mićić: Sa svima pregovaramo, sa vrhom SDS-a dogovaramo