Dodik: Sjedište SDA je u srpskoj vili

Predstavnici Republike Srpske u institucijama BiH dolaziće na posao, ali neće donositi odluke, kazao je juče Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, nakon sastanka u Istočnom Sarajevu predstavnika RS u institucijama BiH i parlamentarnih stranaka iz RS.

Sastanak je sazvan kako bi se dogovorilo na koji način će se predstavnici RS u bh. institucijama ponašati i djelovati nakon što je nedavno Ustavni sud BiH osporio Zakon o poljoprivrednom zemljištu RS. Podsjećamo, zbog osporavanja ovog zakona u ponedjeljak je Narodna skupština RS na posebnoj sjednici usvojila osam zaključaka u kojima se, između ostalog, osuđuje antiustavno djelovanje Ustavnog suda BiH i traži odlazak stranih sudija iz tog suda.

Dodik je naglasio da je spreman zakonski prijedlog koji bi, ako i Bošnjaci pristanu na to, udaljio strane sudije iz pomenute pravosudne institucije.

“Vjerujem da će sutra biti spreman zajednički prijedlog hrvatske i srpske strane da se to preda u parlamentarnu proceduru. Vjerujemo da rješenja koja smo tamo predložili mogu biti korisna i prihvatljiva za Bošnjake”, istakao je on i dodao da bi konstitutivni narodi imali svoje predstavnike u Ustavnom sudu i potvrđivali bi se u Domu naroda BiH.

“Vodili smo računa da prijedlog uvažava interese Bošnjaka. Ukoliko se odmaknu od linije odbijanja, vidjet će da afirmiše zajednički nivo”, kazao je Dodik.

Upitan da kaže kada će se prestati s proizvodnjom kriza u BiH, Dodik je odgovorio da je RS oduzeto 94.000 hektara zemlje.

“Oduzmete nam zemlju i pitate kad će prestati proizvodnja kriza u BiH. Prestaće kad nestane BiH”, zaključio je Dodik.

Povodom ove izjave reagovali su iz SDA, u kojoj  navode da će političke krize nestati kada Dodik i SNSD odu s političke scene u BiH, uzimajući u obzir ono što je jasno svima, osim samom Dodiku – da je on već deceniju glavni generator političke krize. Dodaju da Dodikova izjava da će krize nestati kada nestane BiH ukazuje da on sve dublje tone u opasne političke iluzije.

Dotakao se Dodik i imovine Srba u Sarajevu, odnosno same zgrade u kojoj je smještena centrala SDA, te istakao da je to uzurpirana imovina.

“Sjedište SDA u Ulici Mehmeda Spahe u Sarajevu je u srpskoj vili. To je objekat koji je bio vlasništvo jednog od najbogatijih Srba između dva svjetska rata – Mihaila Semijana. Postoji zahtjev o povratu, ali SDA neće da vrati nasljednicima tu zgradu, niti da se iseli”, rekao je Dodik, dodajući da to govori o običnoj otimačini u Sarajevu. Naveo je da je 1938. i 1939. godine većina imovine na Baščaršiji bila srpska, a da sada tamo nema Srba. Istakao je da, ukoliko SDA ne želi sa srpskim narodom da gradi BiH, onda mora prihvatiti da ne može održati ovu zemlju. Osvrnuo se i na Aneks II te dodao kako Bošnjaci odbijaju razgovarati o međuentitetskoj liniji razdvajanja.

“Samo tri odsto linije je markirano. Mi nećemo odustati od toga da se sprovede Dejtonski sporazum. Bošnjaci samo govore da oni sprovode Dejtonski sporazam. Bez obzira na razliku, pozivam ih da sarađuju”, rekao je Dodik.

Zoran Tegletija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, rekao je da će srpski predstavnici u institucijama BiH raditi upravo onako kako je to utvrdila Narodna skupština RS svojim nedavnim zaključcima. Dodao je da će ovakva vrsta sastanaka biti nastavljena, te da je dogovoreno da bude formirano koordinaciono tijelo koje će koordinirati predstavnike iz RS, ministarstava, agencija, koji su na sastanku ukazali da takva koordinacija nedostaje.

“Što se tiče Savjeta ministara i mene kao predsjedavajućeg, ja ću se ponašati onako kako je zaključeno na sjednici NS RS”, istakao je Tegeltija.

Na pitanje novinara kako će se to odraziti na rad Vijeća ministara, projekte u oblasti ekonomije, kao i same građane, Tegeltija je poručio da građani ni na koji način neće biti ugroženi. Odgovarajuaći na pitanje da li su počeli razgovori o usvajanju budžeta institucija BiH za ovu godinu, budući da sljedeći mjesec ističe Odluka o privremenom finansiranju, Tegeltija je rekao da se o budžetu razgovara i da bi Ministarstvo finansija i trezora do kraja februara trebalo da  da prvu verziju budžeta.

“Naravno, i odluka o budžetu i sve druge odluke zavisiće od toga kako se budemo kretali kroz ovu kriznu sitaciju u kojoj se sad nalazimo”, rekao je Tegeltija.

Mićić: Sud nanio štetu srpskom narodu

Mićo Mićić, visoki funkcioner SDS-a, izjavio je da posljednja odluka Ustavnog suda BiH zaista šteti srpskom narodu i da ne ide u prilog stabilnosti.

“Pravljenje problema da imovina u Republici Srpskoj, pogotovo poljoprivredno zemljište, bude u nadležnosti BiH jednostavno ne ide u prilog stabilosti”, rekao je Mićić, koji je gradonačelnik Bijeljine. On je dodao da bi ovakva odluka štetila i Bijeljini. Komentarišući zaključke Narodne skupštine RS o antidejtonskom djelovanju Ustavnog suda BiH, on je istakao da je važno da ti zaključci budu djelotvorni.

“Ambasador Nelson prijeti”

Milorad Dodik, člna Predsjedništva BiH iz RS, osvrnuo se na izjavu Erika Nelsona, ambasadora SAD u BiH, kazavši da njegove izjave doživljava kao prijetnju i naglasio da Republika Srpska neće podržati bilo koga ko želi da na ovim prostorima nameće svoja rješenja, pa makar to bila i Amerika.

“Amerika je u posljednjih 20 godina vodila antisrpsku politiku, koja je sprovođena na bazi degradacije srpskih nacionalnih interesa i izvornog Dejtonskog sporazuma”, rekao je Dodik, istovremeno ističiću da su SAD afirmisale bošnjačke interese kroz priču o funkcionalnoj BiH, koja u suštini teži da bude unitarna.

(Nezavisne.com/Interview.ba)

Prethodna vijest

Manifest ubice iz Njemačke: Imao popis ljudi koji moraju biti uništeni

Naredna vijest

Melisa Čančar prvi Vojta terapeut u Federaciji BiH