Nelson: SAD očekuje potpuno poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Eric Nelson susreo se danas nakon sjednice Predsjedništva Bosne i Hercegovine s članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, saopćeno je na zvaničnom Twitter profilu Ambasade SAD-a u BiH.

– SAD ne očekuju ništa drugo nego potpuno poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, te teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH – kazao je ambasador Nelson na sastanku s Dodikom.

Kako je istaknuo, SAD je već 25 godina snažan partner BiH koji u potpunosti podržava prosperitet, stabilnost i mir u BiH.

– Radnje koje potkopavaju te ciljeve imaju posljedice u stvarnom životu – naglasio je Nelson.

Sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine koja je danas održana bila je prva sjednica nakon što je Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) usvojila nekoliko zaključaka koji se odnose na Ustavni sud BiH.

Na sjednici Predsjedništva BiH je bilo 14 tačka dnevnog reda i 19 sporazuma o ratifikaciji, a usvojena je samo jedna odluka. To znači da će sve tačke dnevnog reda ići u drugi krug glasanja, a one se tiču vanjske politike, imenovanja počasnih konzula te odluka o davanju agremana.

Također, tačke dnevnog reda koje su se odnosile na Oružane snage BiH nisu usvojene jer je Dodik glasao protiv njih, a te odluke donose se jednoglasno.

Pročitajte i ovo:PIC: Blokade institucija neprihvatljive

Fena/Interview.ba

Prethodna vijest

Harry i Meghan u posljednjim angažmanima kao članovi kraljevske porodice

Naredna vijest

Komšić i Džaferović odredili termin posjete Đukanovića