Tužitelj: Do okončanja istrage nećemo se oglašavati o smrti Lane Bijedić

Županijski tužitelj Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ) Josip Aničić priopćio je kako Županijsko tužiteljstvo do okončanja istrage u vezi sa smrću Lane Bijedić neće u javnosti izlaziti s informacijama o tom slučaju.

Aničić se oglasio priopćenjem za javnost nakon što su pojedini mediji objavili da je forenzički patolog John Clark ustvrdio da se u slučaju Lane Bijedić radi o “padu s velike visine”, što je suprotno dosadašnjim zaključcima istrage te upućuje na samoubojstvo te djevojke, dok se Tužiteljstvo bavilo istragom ubojstva.

Komentirajući medijske navode prema kojim su policijski komesar Galić i tužitelj Aničić “beskompromisno, iz samo njima znanih razloga, odbacili teoriju svjetskog stručnjaka iz područja forenzične patologije i istragu nastavili voditi kao ubojstvo”, Aničić je poručio kako netko “ima cilj obeshrabriti tužitelje u daljnjem zakonitom postupanju i provođenju istrage”.

“Radi mase neistina iznesenih u članku isti ne želimo komentirati niti ćemo davati bilo kakve informacije do donošenja konačne tužiteljske odluke kada će javnost zasigurno točno i objektivno biti obaviještena od strane Tužiteljstva”, navodi se u Aničićevom priopćenju.

Na sastanku održanom 12. februara 2020. godine u prostorijama MUP-a ŽZH sudjelovali su predstavnici Centra za forenzička vještačenja, tužitelji Borislav Čuljak i Josip Aničić, načelnik Sektora krim policije Igor Marić, šef krim-istražnog odjela MUP-a Robert Sesar, te istražitelji Drago Tomić i Darija Herceg.

Lokalni mediji navode kako je vještakinja za biološke tragove Centra za forenzička vještačenja pri FUP-u Elma Karahasanović na sastanku kazala kako je Aničić još u studenom bio upoznat s forenzičkim analizama Johna Clarka.

Clark je široj javnosti poznat kao forenzički vještak za patologiju Sveučilišta u Glasgowu, kojeg je Haški sud angažirao za vještačenja ekshumacija masovnih grobnica u okolici Srebrenice.

Lana Bijedić mostarska je tinejdžerka koja je pronađena mrtva u listopadu ove godine u rijeci Studenčici u mjestu Studenci kod Ljubuškog, ispod vijadukta autoceste A1, a prve istražne radnje upućivale su da se radi o ubojstvu.

Slučaj je izazvao veliku pozornost javnosti, a oko istrage je bilo niz kontroverzi s obzirom na to da su mnogi detalji “procurili” u medije. Slučaj do sada nije rasvijetljen.

(N1/Interview.ba)

Prethodna vijest

Rusija bi mogla razmotriti davanje imuniteta predsjednicima države

Naredna vijest

Objavljeni konačni rezultati izbora u Afganistanu, Ghani osvojio drugi mandat