Vučić: Zamolio sam Dodika da sve radi kroz institucije, uprkos nepravdama prema srpskom narodu

15.02.2020.

Okončan je sastanak predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom i predsjednicom entiteta RS Željkom Cvijanović, na kojem je razgovarano o situaciji u BiH.

Vučić je nakon sastanka kazao da je Srbija pred velikim iskušenjima, te da ekonomija te države najbrže napreduje u odnosu na sve zemlje regiona.

– Uspjeli smo nešto što smo sanjali decenijama – poručio je Vučić.

Srbija je, tvrdi, uvijek bila uz svoj narod u entitetu RS i Crnoj Gori.

– Ono o čemu sam danas govorio je da je Srbiji potreban mit više od svega. Potrebno nam je vrijeme da osnažimo Srbiju, da imamo više djece, da moramo strateški da vodimo računa o tome. Ja znam da se dijelu javnosti koja bi željela radikalna rješenja to ne dopada. Nisam ni kukavica ni plašljivac, ali je molba svima da znamo da je najveći uspjeh Srbije u tome koliko dugo može da se čuva mir – izjavio je Vučić.

Dodao je da on, za razliku od drugih predsjednika iz drugih perioda, ne prijeti i ne traži, ali da moli zbog situacije u BiH da „samo imaju u vidu interese cjelokupnog naroda“.

– Razumijem njihovu bojazan i njihove probleme. Razumijem šta je udar na identitet i imovinu – kazao je Vučić.

Tvrdi da je od Dodika i Cvijanović zatražio da sve rade demokratski, kroz institucije, uprkos tome što se sve „nepravedno radi srpskom narodu“.

– Nije slučajno nekome palo na pamet da se ruši identitet i Srba i RS-a u BiH – ocijenio je predsjednik Srbije.

Vučić tvrdi da Srbija podržava Dejtonski mirovni sporazum, što znači integritet BiH i entiteta RS unutar BiH.

– Bio sam na putu za Njemačku, pojma nisam imao šta se događa. Mnogi iz svijeta bi željeli da kažu kako time upravlja Srbija, po starom receptu iz 90-ih godina. Nećemo im dozvoliti da okrive Srbiju i srpski narod. RS nikada nije imala podršku Srbije kakvu ima danas – izjavio je Vučić.

Predsjednik Srbije je rekao da sa Dodikom ima dogovor već šest ili sedam godina da nikada u javnosti ne iznose svoje eventualne nesuglasice.

Pročitajte još: 

Dodik u Beogradu: Narod će odlučiti, tražit ćemo referendum

(Faktor.ba/Interview.ba)

 
Idi naVrh

Don't Miss