880a390a43e060189829bd4424584e94
880a390a43e060189829bd4424584e94

Dodik u Beogradu: Narod će odlučiti, tražit ćemo referendum

15.02.2020.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je člana Predsjedništva BiH iz RS-a Milorada Dodika, predsjednicu Republike Srpske Željku Cvijanović i političke predstavnike Srba iz Crne Gore na sastanak zbog situacije u BiH i Crnoj Gori, a sastanak je održan danas u Beogradu.

Kako je nakon ovog susreta ispričao da posljednjom odlukom Ustavnog suda ”pređena crvena linija” i da će narod odlučiti o sudbini Republike Srpske.

– Mislim da ovaj forum, veoma dobar. Drago mi je što smo imali priliku mi iz Republike Srpske da upoznamo o novonastaloj situaciji. Ranije je donešena deklaracija SDA, muslimanske političke partije u Bosni i Hercegovini, i sada su putem odluke zašli u imovinu Republike Srpske. Nakon nekoliko presuđenih odluka da imovina pripada entitetima i čime se urušava Republika Srpska. Za nas je pređena crvena lniija. Zapadne zemlje to podržavaju. Upoznao sam predsjednika Vučića (Aleksandar) s detaljima. Oni koji su zagovornici urušavanja Republike Srpske reći će da se moraju poštovati odluke Ustavnog suda, ali imajući u vidu konfiguraciju – to je neprihvatljivo. Iskoristićemo naše institucionalne mogućnosti – naglasio je Milorad Dodik.

Dodao je kako je Bakir Izetbegović prije tri dana rekao da je Ustavni sud naš mehanizam, znači mehanizam za ukidanje Republike Srpske.

– Mi nećemo pokušati uraditi nijednu mjeru koja bi dovela do destabizacije. Konačno, narod će odlučiti, tražit ćemo da se putem referenduma odluči o statusu Republike Srpske i čuo sam predsjednika Vučića koji iznosi argumente za očuvanje mira. Sve je to u redu, ali dođe trenutak u kojem narod ne može dozvoliti da ispadnemo glupi. Podržavamo Srbiju i njenu politiku, ali mi vodimo naše autentične politike – poručio je on.

Vučić je dodao da je zamolio Dodika i Cvijanović da sve što rade, rade kroz institucije. Istakao je da Srbija podržava Dejtonski sporazum.

Pročitajte još: 

Akademik Duraković: Nema rata, Inzko najodgovorniji za stanje u BiH

(N1/Interview.ba)

 
Idi naVrh

Don't Miss