KONKURS: „Takmičenje mladih novinara 2020“ – istraži, napiši i osvoji

Fondacija INFOHOUSE i Koalicija za zaštitu zviždača jugoistočne Europe organiziraju „Takmičenje mladih novinara 2020“. Pozivaju učenike i učenice u Bosni i Hercegovini od 15 do 18 godina da pošalju novinarske članke, nakon čega će biti izvršena selekcija, te će najbolji dobiti novčane nagrade i sudjelovati u javnoj ceremoniji dodjele nagrada, gdje će imati priliku upoznati se sa profesionalnim novinarima i novinarkama.

Kako biste sudjelovali/le u takmičenju potrebno je da napišete novinarski članak od 700 do 1000 riječi o problemu ili događaju, koji je od lokalne, nacionalne, ili regionalne važnosti za Bosnu i Hercegovinu. Teme čalanka mogu biti aktualni događaji, politička ili društvena pitanja.

– Prema profesionalnoj novinarskoj praksi, članci trebaju predstaviti objektivne činjenice o problemu ili događaju na organiziran i temeljit način. Trebaju imati najmanje tri izvora (sagovornika), a izjave (ili intervju) se mogu uzimati isključivo telefonom ili uživo sa ljudima koji dovoljno poznaju problem ili događaj. Korištenje e-maila za uzimanje izjava ili izradu intervjua nije dozvoljeno.

– Informacije iz drugih izvora mogu se upotrijebiti ako su izvori vjerodostojni i ako su podaci točno navedeni prema tim izvorima. Plagijat, kopiranje i upotreba podataka s Vikipedije nisu dozvoljeni. Prilikom pisanja nemojte koristiti linkove stranica i online navođenja.

– Članci ne smiju sadržati subjektivne poglede i argumente, te informacije bazirane isključivo na jednoj osobi. Tekstovi o zabavi, muzici, sportu, putovanjima ili drugim sličnim temama neće biti prihvaćeni.

„Takmičenje mladih novinara 2020“ sponzoriraju Fondacija INFOHOUSE i Koalicija za zaštitu zviždača jugoistočne Europe. Dostavljene članke ocjenjivat će lokalni novinari i stručnjaci za medije.

Pobjednici će biti proglašeni na javnoj dodjeli nagrada u Sarajevu na proljeće 2020. godine (datum i lokacija će biti objavljeni na vrijeme). Nagradu će osvojiti tri najbolja članka, nakon čega će biti prevedeni na engleski jezik i objavljeni na drugim medijskim platformama. Pobjednici će također imati priliku da sarađuju s profesionalnim novinarima na budućim projektima.

Rok za dostavljanje članaka je 15.3.2020. Vaše tekstove dostavite u Microsoft Word formatu na interview@interview.ba. 

(Interview.ba)

Prethodna vijest

Cvijanović: Republika Srpska će zadržati ustavna ovlaštenja

Naredna vijest

Grabar Kitarović uputila oproštajnu poruku: O mom radu progovorit će povijest