Stopa povjerenja ruske javnosti Putinu najniža u šest mjeseci

Povjerenje ruske javnosti u predsjednika Vladimira Putina palo je u januaru na najniži nivo u posljednjih šest mjeseci, objavio je u srijedu anketarski zavod Levada, uprkos tome što je stopa odobravanja rada ruskog čelnika ostala visoka.

Stopa odobravanja Putinovog rada naglo je opala nakon nepopularnog poteza da se povisi starosna dob za penzionisanje u 2018. godini, nakon višegodišnjeg pada platežne moći građana, ali se stabilizirala u posljednjim mjesecima i porasla je neznatno na iznad 66 posto, saopćio je zavod.

Uprkos tom oporavku, povjerenje javnosti u Putina nastavilo je, ipak, da opada i u januaru je iznosilo 35 posto, što predstavlja nagli pad s 57 posto u novembru prošle godine,navodi Levada.

Denis Volkov, sociolog u anketarskom zavodu, izjavio je da je nivo povjerenja u januaru bio najniži  od ruske aneksije Krima u 2014. koja je dovela do naglog rasta Putinovog rejtinga u javnosti.

Putin dominira ruskom političkom scenom kao predsjednik ili premijer otkako je došao na vlast u 1999.

Njegov trenutni mandat u Kremlju ističe u 2024., ali je on objavio široke ustavne promjene u prošlom mjesecu, koje se u javnosti smatraju oruđem koje mu pomaže da produži boravak na vlasti.

Levada je saopćila da je anketa provedena od 23. do 29. januara među ukupno 1.603 ljudi širom  Rusije.

Volkov je kazao da rezultati ankete pokazuju da Rusi ukupno odobravaju Putinov rad, ali da postoji izvjesni osjećaj zasićenosti Putinom kao političkom ličnošću.

– To je situacija u kojoj ga odobravaju, ali značaj Putina kao ličnosti opada. Njega ne smatraju nezamjenjivim, ali oni odobravaju njegov rad – kazao je Volkov, prenosi Reuters.   

(Fena/Interview.ba)

 

Prethodna vijest

Državljanin Srbije u izolaciji na japanskom kruzeru

Naredna vijest

Preminuo Enver – Enko Mehmedbašić