Preminuo Enver – Enko Mehmedbašić

Enver Enko Mehmedbašić, novinar, književnik, humorista i satiričar preminuo je jutros u 85. godini života, potvrdio nam je njegov sin, poznati advokat Omar Mehmedbašić.

Enko je 1935. rođen u Tuzli. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Sarajevu. Kao reporter pisao je iz mnogih zemalja Evrope, Azije i Južne Amerike. Imao je svoje stalne kolumne u Oslobođenju i gotovo svim drugim najznačajnijim i najtiražnijim listovima na ovim i širim južnoslovenskim prostorima.

Ostale su upamćene njegove stalne rubrike kao što su “Ljudovanje”, “Enkologija”, “Vrteška”, “Podrumska straka”, “Nasmiješite se, molim” i druge. U ratu je pisao kolumne u Oslobođenju, nastojeći da unese i zrno šale u svoje radove kako bi ohrabrio ljude.

U literaturi se bavio se isključivo humorom i satirom. Objavio je 10-ak knjiga humorističke i satiričke proze, dobitnik je više uglednih književnih nagrada iz tog žanra, neke njegove satirične priče ušle su u domaće i svjetske antologije.

Dobitnik je mnogih priznanja i nagrada, među kojima su: Šestoaprilska nagrada grada Saarajeva 1971. Nagrada Radoje Domanović za satiričnu priču 1990. najstarijeg humorističkog lista Jež, Zlatnu značku lista Oslobođenje, Nagradu Jugoslavenskog festivala humora i satire, u Budvi, 1968, Srebrnu čiviju, nagrada Prvog jugoslavenskog festivala humora i satire Čivijada, Šabac, te više nagrada Udruženja novinara BiH.

(Oslobođenje/Interview.ba)

Prethodna vijest

Stopa povjerenja ruske javnosti Putinu najniža u šest mjeseci

Naredna vijest

BH novinari traže javno izvinjenje novinaru i dopisnicima FTV i BHRT