cc09c9c6804f69c7e1470499fbd6a957
cc09c9c6804f69c7e1470499fbd6a957

Sanader: U Austriji sam zaradio gotovo 2,7 milijuna eura

Bivši hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader u srijedu je, u nastavku iznošenja svoje obrane u slučaju Fimi media na zagrebačkom Županijskom sudu, kazao da je tijekom boravka i rada u Austriji 70-ih i 80-tih godina prošlog stoljeća zaradio gotovo 2,7 milijuna eura.

 “U tvrtki Wapag sam zaradio 475.000 eura, u KCBS-u milijun eura, u agenciji Mayer press 600.000 eura, u svojoj konzalting tvrtki 150.000 eura, u radu s medijima 45.000 eura, a u marketinškoj tvrtki AWS 65.000 eura. Radeći s austrijskim skijaškim savezom zaradio sam 10.000 eura, u studentskoj upravi i redakciji studentskih novina iz Innsbrucka 20.000 eura, od predavanja vjeronauka 65.000 eura, a u radu s fotografom Ivom Pervanom 15.000 eura. Supruga je u svojoj tvrtki Art konzalting zaradila 240.000 eura”, pojasnio je Sanader svoju imovinu.

 Govoreći o zaradi u Austriji, Sanader je naglasio da je sudski vještak napravio nekoliko propusta prilikom procjenjivanja njegove imovine. Tvrdi da vještak nije uzeo u obzir njegove poslove u Austriji, ali ni ono što je zaradio u Hrvatskoj prije odlaska u inozemstvo, niti zaradu njegovog punca, supruge i njegova oca koji je 30 godina radio u Njemačkoj. Dodao je i kako novac na blokiranim računima njegovih kćeri potječe od darivanja prilikom njihovih krštenja i krizmi.

 Sanader je u nastavku obrane izjavio da je 2011. imao zbirku umjetnina vrijednu 9,6 milijuna kuna, na koliko je njegove slike i skulpture procijenio vještak Igor Zidić. No, smatra da je vještak trebao procijeniti nabavnu vrijednost tih umjetnina kada ih je nabavljao, javlja Hina.    

 “Vrijednost umjetnina raste s godinama. Procijenjena vrijednost nema veze s onim cijenama po kojima sam ih ja nabavljao. Neke od umjetnina su mi poklonjene pa me je vještak trebao pitati koje od njih sam dobio na dar, a kako bi se njihova vrijednost odbila”, pojasnio je procijenivši da je za svoju zbirku ukupno platio oko dva milijuna kuna.

 Iznoseći svoju obranu, Sanader je naglasio da ”nije zaradio na Fimi mediji” i da je u svojem vlasništvu imao nekretnine i umjetnine još od ranije. Nadodao je da je stan u Splitu i tri stana u Zagrebu kupio još 90-ih godina.

 “Tada nije bilo Fimi medije ni Ine MOL-a niti Hypa. Sve smo zaradili u Austriji, a sada mi tužiteljstvo zbog ovog postupka blokira račune pa ne mogu platiti vještaka da sve to dokaže”, kazao je.

 Sanader je i potvrdio da na austrijskom računu ima oko milijun eura, ali da je riječ o vrijednosnicama i obveznicama za koje nije siguran koliko danas vrijede zbog blokiranog računa.

 “Duboko me vrijeđa ova nepravda jer smo dobro živjeli i prije 90-ih godina. Smatram da sam u ovom slučaju potpuno nedužan, kao i HDZ. Uvjeravam vas kao njezin drugi predsjednik da ova stranka nije zaslužila biti na na optuženičkoj klupi”, rekao je ocijenivši da je postupak protiv njega i stranke pokrenut dva tjedna prije izbora 2011. godine.

 “Tadašnji glavni državni odvjetnik je procijenio da će tada pobijediti SDP i želio im se prišmajhlati. Uvjeren sam da ova optužnica ne stoji”, zaključio je Sanader koji se izjasnio da ne želi odgovarati na pitanja tužiteljstva, već samo svoje obrane i sudskog vijeća.

 Bivši hrvatski premijer je u utorak prije iznošenja obrane ponovno odbacio krivnju u slučaju Fimi media u kojoj su na optuženičkoj klupi zbog izvlačenja novca iz državnih institucija i tvrtki i njegova bivša stranka te dio HDZ-ova vodstva iz Sanaderova mandata.

 Ponovljeno suđenje za izvlačenje 70-ak milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi media, u slučaju koji je postao sinonim korupcije u hrvatskoj politici, formalno je krenuo iznova krajem siječnja.

 Svi optuženi među kojima i HDZ kao stranka u čiji je crni fond navodno išao dio novca koji je izvlačilo tadašnje stranačko vodstvo, ponovno su odbacili krivnju. Na prvom su suđenju 2013. nepravomoćno osuđeni, ali je presudu 2015. ukinuo Vrhovni sud.

 Ponovljeno suđenje koje je počelo još 2016. prekinuto je zbog bolesti Nevenke Jurak, vlasnice agencije po kojoj je i nazvana korupcijska afera, u srpnju 2018. kada je Sanader trebao iznijeti svoju obranu.

 Nevenka Jurak u međuvremenu je preminula, suđenje je za nju obustavljeno, a Sanader je obranu trebao iznijeti na pretprošloj raspravi na koju nisu došli njegovi odvjetnici koji su zbog toga kažnjeni, sud je zaprijetio postavljanjem odvjetnika po službenoj dužnosti.

 Bivši premijer od početka postupka odbacuje krivnju i tvrdi da je žrtva političkog postupka što su ga pokrenuli njegova nasljednica Jadranka Kosor i tadašnji glavni državni odvjetnik Mladen Bajić.

 Uz Sanadera koji je ranije u ovom slučaju nepravomoćno dobio devet godina zatvora i stranke kažnjene s pet milijuna kuna, na optuženičkoj klupi su i nekadašnji stranački rizničar Mladen Barišić, HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević te bivši glasnogovornik Sanaderove Vlade i stranke Ratko Maček.

 Sanader, koji izdržava zatvorsku kaznu zbog slučaju Planinska, u prosincu je nepravomoćno osuđen za mito primljeno od mađarskog MOL-a prilikom preuzimanja Ine, a 2018. za profitersku proviziju od austrijske Hypo banke. Nepravomoćno je oslobođen optužbi za prodaju jeftinije HEP-ove struje tvrtki Dioki.

(Fena/Interview.ba)

Prethodna vijest

Policajci u USK traže istu osnovicu kao kod ostalih budžetskih korisnika

Naredna vijest

Džaferović: BiH je postojala prije Dejtona i postojat će i poslije