Policajci u USK traže istu osnovicu kao kod ostalih budžetskih korisnika

Sindikat policije Unsko-sanskog kantona (USK) traži izjednačavanje osnovice plate s ostalim budžetskim korisnicima, a na današnjoj konferenciji za novinare najavljene su mjere i radnje koje će se poduzeti ukoliko ne dođe do potpisivanja zadovoljavajućeg sporazuma s Kantonalnom vladom.

– S obzirom na to da smo već dvije godine, zbog situacije s migrantima, izloženi značajnom povećanju obima poslova mislim da je naš zahtjev opravdan. Moram istaći i da policijskim službenicima plate nisu povećane od 2014. godine. Naša trenutna osnovica plate je 280, dok je kod ostalih budžetskih korisnika 302 KM, tako da mi tražimo samo izjednačavanje i jednak tretman za sve – rekao je predsjednik Sindikata policije USK Mahmut Alagić.

Naglašeno je da se članovi Sindikata nadaju nastavku socijalnog dijaloga sa članovima Vlade USK, odnosno skorašnjem potpisivanju Sporazuma. U protivnom, već za iduću sedmicu najavljuju protestno okupljanje u Bihaću.

– Ako ne dođe do rješavanja ovog problema i ako se pod hitno ne sazove sastanak s predstavnicima Sindikata, mi ćemo iduće sedmice nadležnoj policijskoj upravi najaviti održavanje javnih protesta – dodao je Alagić.

Ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Nermin Kljajić istakao je kako je za udovoljenje zahtjeva Sindikata policijskih službenika neophodno obezbijediti oko dva miliona maraka u Budžetu.

– Bojim se da to u ovom trenutku nije realno. Kantonalna vlada može ponuditi povećanje plate za četiri posto, odnosno za milion maraka u 2020. godini. Zaista se nadam da će postojati razumijevanje s obje strane i da ćemo se uspjeti brzo dogovoriti – riječi su resornog ministra Kljajića.

Iz Vlade USK potvrđeno je kako se intenzivni pregovori s predstavnicima Sindikata policijskih službenika nastavljaju i u narednim danima.

(Fena/Interview.ba)

Prethodna vijest

Srednjoškolcima u gradiću na Drini omogućena plaćena praksa i zaposlenje nakon škole

Naredna vijest

Sanader: U Austriji sam zaradio gotovo 2,7 milijuna eura