Zvizdić u Bruxellesu: Istakli smo neophodnost kandidatskog statusa za BiH

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić i predsjedavajući Doma naroda Dragan Čović sastali su se danas u Bruxellesu sa komesarom za proširenje EU Oliverom Varhelyijem kojeg su upoznali sa aktuelnom političkom, ekonomskom i društvenom situacijom u BiH.

Zvizdić je za Fenu kazao da su tom prilikom iskazali potpunu opredjeljenost i posvećenost BiH svim procesima koji nas vode ka evropskim integracijama, ekonomskom rastu i razvoju, jačanju vladavine prava i daljoj saradnji sa zemljama u regionu kako bi osigurali dugoročnu stabilnost i ekonomski prosperitet.  

 – Ponovili smo našu opredjeljenost da prihvatimo pravnu stečevinu EU. Ja sam istakao moje potpuno opredjeljenje da su evropske integracije i dalje najefikasniji instrument za prihvatanje evropskih vrijednosti, za ubrzavanje svih procesa aktivnosti ekonomskog prosperiteta, u konačnici da je to najvažniji i najmanji zajednički sadržalac svih aspiracija zemalja Zapadnog Balkana, te da je jako važno da i dalje imamo podršku evropskih institucija, kao i komesara za proširenje koga smo pozvali da posjeti BiH i da se na licu mjesta u razgovoru sa predstavnicima i drugih institucija upozna sa našom opredjeljenosšću za evropske integracije – kazao je Zvizdić.   

Ono što je važno, prema njegovim riječima, jeste da su istakli neophodnost dobivanja kandidatskog statusa za BiH imajući u vidu sve ono što je urađeno u preteklom periodu.

– Dakle ispunili smo sve uvjete uključujući i kvalitetne odgovore na Upitnik Evropske komisije, te smo ga upoznali da smo počeli raditi na implementaciji prioriteta iz Mišljenja koje je Evropska komisija objavila o zahtjevu BiH za članstvo u EU – kazao je Zvizdić napominjući da postoji mnogo dobrih elemenata koji mogu omogućiti da BiH pokaže kredibilitet i da možda već na samitu u Zagrebu dobijemo vrlo jasne naznake da ćemo dobiti kandidatski status.  

Zvizdić i Ćović su komesara Varhelyija upoznali i sa određenim problemima kao što je problem ulaska ilegalnih migranata u BiH i u tom smislu zatražili daljnju pomoć evropskih institucija.

– Predstavnici EU znaju da migranti u principu ne žele da ostanu na teritoriji BiH, već da idu u zemlje EU i na neki način predstavnici EU žele da se to riješi na najadekvatniji način imajući u vidu ekonomske i humanitarne okolnosti. Mi smo jasno naznačili da migranti iz EU, dakle iz Grčke dolaze u BiH i ponovo žele u EU, i nama je potrebna tehnička, operativna i finansijska pomoć. Zato očekujemo da ćemo imati frekventniju saradnju evropskih institucija sa institucijama BiH – dodao je Zvizdić. 

 Zvizdić i Čović će se poslijepodne sastati s predsjedavajućim Radne grupe za zapadni Balkan u Odboru za vanjske poslove Evropskog parlamenta Toninom Piculom. To je, kako je kazao Zvizdić, važan sastanak s obzirom da Picula dobro poznaje situaciju u našem regionu i ima dovoljno informacija, te da se sa njim može vrlo meritorno razgovarati o aktuelnom stanju, problemima, njihovom mogućem rješavanju, kao i mogućnostima ubrzanja svih aktivnosti i  reformi koje će nas približiti evropskim vrijednostima i EU.

Zvizdić i Ćović će sutra u Briselu učestvovati na Samitu predsjednika Evropskog parlamenta sa predsjednicima parlamenata država zapadnog Balkana.

– Što se tiče BiH važno je da uputimo poruku povećane političke stabilnosti, iskazane pozitivne političke volje i koncenzusa kada je riječ o prihvatanju evropskih vrijednosti i evropske pravne stečevine bez bilo kakvih „ako„ i „kada“ jer ćemo samo tako brže napredovati – kazao je Zvizdić.

(Fena, Interview.ba)

Prethodna vijest

Aleksandar Vučić stiže u Bosnu i Hercegovinu

Naredna vijest

Inicijativa Incku: Izmijeniti Krivični zakon BiH i kazniti negatore genocida