Inicijativa Incku: Izmijeniti Krivični zakon BiH i kazniti negatore genocida

Kao što je na četvrtoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH najavio, Zlatko Miletić, izaslanik u ovom Domu uputio je danas inicijativu Uredu visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini za donošenje izmjena i dopuna Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Izmjene i dopune, koje su 23. januara odbijene na sjednici Doma naroda, predviđaju kaznu zatvora u trajanju od 6 mjeseci do 5 godina za lica koja djelo javnog izazivanja ili raspirivanja
nacionalne, rasne ili vjerske mržnje učine javnim poricanjem ili opravdanjem genocida, zločina protiv čovječnosti ili počinjenih ratnih zločina utvrđenih pravosnažnom odlukom
Međunarodnog suda pravde, Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju ili domaćeg suda.

Također, dopune predviđaju iste sankcije za osobe koje isto djelo učine donošenjem odluke o dodjeli priznanja, nagrada i privilegija presuđenim ratnim zločincima ili odlukom o imenovanju javnih objekata – ulica, trgova, parkova, mostova, institucija, ustanova, naselja i naseljenih mjesta po presuđenim ratnim zločincima osuđenih pravosnažnim odlukama Međunarodnog suda pravde, Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju ili domaćeg suda.

– Žao mi je što su pojedini delegati u Domu naroda propustili šansu da samostalno učinimo civlizacijski iskorak i zauvijek osudimo poricanje i opravdavanje genocida. Mislim da je nakon 25 godina od rata došlo vrijeme da imamo jedan ovakav zakon i pozivam gospodina Inzka da u tom pogledu iskoristi svoje ovlasti i nametne ove izmjene – rekao je ovom prilikom Miletić.

(NAP, Interview.ba)

Prethodna vijest

Zvizdić u Bruxellesu: Istakli smo neophodnost kandidatskog statusa za BiH

Naredna vijest

Vlada KS pripremila Izvještaj o radu pred 29. januar: Trajno smo promijenili okvir vladanja i političkog ponašanja