Kolektivno trovanje pred Vladom Kantona Sarajevo 20. januara

17.01.2020.

“Kolektivno trovanje pred Vladom Kantona Sarajevo” protest je koji organizuju građani i građanke, a koji će biti održan 20. januara s početkom u 12.00 sati ispred Vlade kantona Sarajevo povodom zagađenja zraka.

Glavni zahtjev je da se nadležne vlasti obračunaju s najvećim zagađivačima, te da se kreiraju neodložna sistemska rješenja.

Doslovno nam truju djecu. Ako bilo šta s njihovim zdravljem krene po zlu Vlada Kantona Sarajevo neće izdvojiti ni feninga, ponovo ćemo mi građani skupljati pare putem humanitarnih brojeva i donacija pojedinaca. A sigurno će krenuti po zlu, očigledno nam još uvijek nije doprlo do glave da smo sve češće najzagađeniji grad na svijetu – navedeno je u opisu eventa kreiranog na Facebooku.

Navode kako se prema zagađenju zraka ne treba ignorantski odnositi.

I kao pojedinci i kao organizacije koje se busaju u prsa zaštitom dječijih prava, a nijemo svjedoče masovnom sistematskom trovanju djece u Kantonu Sarajevo – istaknuto je.

Naveli su i zašto su izabrali radni dan i zašto je protest tokom radnog vremena.

Obaveza svih poslodavaca je da svojim uposlenicima omoguće građansko pravo na organizovano javno ispoljavanje nezadovoljstva, posebno kad je povod opće dobro svih građana Kantona Sarajevo. I to je najviše sat vremena. A koja je poenta da ih upozoravamo pod prozorom ako nisu u kancelarijama? Ne sporim da bi i svako od nas građana pojedinačno trebao preuzeti svoj dio odgovornosti. S druge strane opet je to nešto što Vlada treba odgovornije i sistematičnije zahtijevati od svakog pojedinca, ali i pravnog subjekta. I stisnuti petlju da sankcioniše neodgovornost i obustavi daljnje zagađivanje –zaključeno je. 

(Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss