f3ebf710f11f562bede75b1a58a10af4
f3ebf710f11f562bede75b1a58a10af4

Salkić: Inzko da sankcioniše organizatore obilježavanja 9. januara

05.01.2020.

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska, danas je izjavio da je “insistiranje vlasti RS na obilježavanju 9. januara kao dana entiteta neustavno, nezakonito i nemoralno”.

Podsjetio je da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine u više navrata ocijenio kako obilježavanje 9. januara kao dana entiteta RS u Bosni i Hercegovini, nije u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine.

Također, istakao je i da je ranije Venecijanska komisija dala mišljenje da je izbor obilježavanja 9. januara za dan entiteta, podstaknut osjećajima i događajima od značaja za samo jedan narod – srpski, dok ga druge zajednice smatraju bolnom uspomenom.

– Ustavni sud Bosne i Hercegovine je u više navrata poništio i ukinuo djelove Zakona o praznicima entiteta i Zakona o Danu entiteta. Nastavak obilježavanja predstavlja kršenje odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Oni koji krše odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine direktno krše i Dejtonski mirovni sporazum, jer po istom odluke Ustavnog suda su obavezujuće i konačne, te se moraju provoditi. Deklaracijom usvojenom 9. januara 1992. godine započela je realizacija plana za Bosnu i Hercegovinu i realizacija zločinačke politike, čije su posljedice progon, silovanja, ubistva, logori, masovne grobnice, terorisanje, udruženi zločinački poduhvat i genocid – naveo je Salkić.

Kako je naveo, kompletno tadašnje vojno i političko rukovodstvo bosanskih Srba osuđeno je za teške zločine, progon, istrebljenje, logore, sistematična silovanja, ubistva, udruženi zločinački poduhvat i genocid.

– Ove sudski dokazane i presuđene činjenice trebale bi obavezati današnju vlast u entitetu na katarzu i distanciranje od zločina i zločinaca, te iskazivanje pijeteta prema žrtvama i njihovim porodicama. Distanciranjem od zločina i zločinaca, oni najveću korist čine sebi i građanima koje predstavljaju, a nastavkom obilježavanja 9. januara, oni najveću štetu čine sebi i građanima koje predstavljaju, jer ostaju zarobljeni u čvrstom zagrljaju kolektivne odgovornosti za teške zločine, uključujući i genocid – kazao je Salkić.

Pozvao je visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu da, kako je naveo, u skladu sa svojim mandatom i ovlaštenjima, reaguje i poduzme sankcije protiv organizatora obilježavanja 9. januara kao dana entiteta, zbog kršenja odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, što je i kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i ugrožavanje mira u našoj zemlji.

– Također, pozivam pravosudne institucije koje imaju mandat da procesuiraju i sankcionišu one, koji nastavkom obilježavanja 9. januara krše odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, ali u isto vrijeme šire nacionalnu mržnju. Građane, koji se ne slažu sa onima koji obilježavaju 9. januar, pozivam na aktivizam i poduzimanje koraka na podsjećanju javnosti na pogubne posljedice 9. januara 1992. godine. Samo našim aktivizmom i dizanjem glasa, možemo obezbijediti pobjedu istine i pravde u odnosu na sve veću najezdu laži i neistina o onome šta su posljedice donošenja Deklaracije 9. januara 1992 godine. Posjetom mjestima ukopa žrtava te zločinačke politike, održavanjem tribina, održavanjem naučnih konferencija, izložbama i drugim različitim aktivnostima, svi smo pozvani, a i naša je obaveza, da podsjećamo na zlo, kako se ono ne bi ponovilo – naveo je Salkić.

Poručio je da je njegovanje kulture sjećanja na žločine koji su učinjeni građanima ove zemlje je obaveza svih građana, kulturnih, javnih radnika i političara, a ne samo žrtava koje su direktno pogođene zločinima.

– Zaborav je siguran put u ponavljanje zločina- kazao je Salkić.

Pročitajte još: 

Finska: Djeca nastavljaju da dolaze biciklom u školu iako je napolju -17 stepeni

 
Idi naVrh

Don't Miss