975896075537c95b00bab25b231c3358
975896075537c95b00bab25b231c3358

Finska: Djeca nastavljaju da dolaze biciklom u školu iako je napolju -17 stepeni

05.01.2020.

Veći dio biciklista brižljivo spremi svog dvotočkaša kada zahladni i ponovo ga aktivira kada temperature postanu podnošljivije, a vremenski uslovi za vožnju bolji od snijega i poledice.

Osnovci u Finskoj ne odlažu svoje bicikle na zimski san već ih aktivno voze i sada kada je napolju -17 stepeni celzijusa.

Finski grad Oulu je odličan primjer aktivnog biciklizma tokom cijele godine. Sa adekvatnom infrastrukturom i urbanističkim planiranjem stanovnici ovog grada su pokazali da se ne moramo uvlačiti u automobile na prvi znak snijega i zime.

Pekka Tahkola urbanistički inženjer i koordinator za pitanje biciklizma u Oulu napravio je fotografije lokalne osnovne škole i parkinga prepunog dječijih bicikala iako je tada temperatura bila ledenih -17 stepeni. Možda djeluje neobično da su roditelji pustili djecu da u školu idu sami na biciklovima po snijegu, ali za Fince ovo nije ništa neuobičajeno, štaviše sasvim je normalno i zdravo.

Tahkola je objasnio informativnom portalu za životnu sredinu “MNN” da je nedavno organizovan projekat u okviru kojeg su učesnici iz južnijih dijelova Finske posetili njegov grad kako bi vidjeli kako je organizovana biciklistička infrastruktura povezanosti škola i grada.

– Posjetili smo nekoliko škola i usput smo razgovarali sa lokalnim nastavnicima i direktorima. Prilično sam siguran da je ova škola jedan od najboljih primjera, ali svakako nije jedina. Postoji veliki broj škola u Oulu u kojima većina djece na nastavu dolazi biciklom ili pješke – rekao je Tahkola.

Pročitajte još: 

Poruke Hrvata nakon glasanja: Ne vide našu djecu koja su istjerana iz Banjaluke

(Buka.com/Interview.ba)

 
Idi naVrh

Don't Miss