Za borbu protiv požara u Australiji, prikupljeno više od 20 miliona dolara

05.01.2020.

Više od 20 miliona australijskih dolara (13 miliona američkih dolara) prikupljeno je za vatrogasne službe u Novom Južnom Walesu u Australiji u samo 48 sati za borbu protiv požara koji su izbili u septembru i kojima su poginule 24 osobe.

Premijer Scott Morrison pozvao je 3.000 rezervnih vojnika za borbu protiv požara. U Canberri je kvaliteta zraka ocijenjena kao najlošija na svijetu, a stanovnicima je rečeno da izbjegavaju izlazak iz kuća. Australijska avionska kompanija Qantas otkazala je letove.

Gotovo 200 požara još je aktivno širom zemlje. Iako je najveća pažnja na požarima u Novom Južnom Walesu u kojem je stanje najteže, svaka država Australije je pogođena. Uništeno je više od 1.200 domova, a milioni hektara zemlje su spaljeni.

Deseci hiljada domova u državama Novi Južni Wales i Victoria trenutno su bez struje. Evakuirane su hiljade ljudi iz priobalnih gradova.

Grad Cooma pretrpio je još jedan udarac u subotu navečer kada je veliki toranj koji je nosio milione litara vode eksplodirao i poplavio kuće i odnio vozila.

Zamjenik premijera Novog Južnog Walesa John Barilaro izjavio je za ABC News da je incident bio velika katastrofa, a u nekim područjima helikopterom su evakuirani ljudi.

Morrison, koji je otkazao planiranu posjetu Indiji za 13. januara, kazao je u nedjelju da je osnovao Nacionalnu agenciju za oporavak od požara koja će koordinirati napore za oporavak.

To tijelo će biti zaduženo za pomoć zajednicama pogođenim požarima da se oporave kroz rad na obnovi infrastrukture do pružanja podrške mentalnom zdravlju.

Morrison, koji se suočio s oštrim kritikama zbog postupanja u kriznoj situaciji, obećao je da će tijelo raditi najmanje dvije godine.

Singapur i Papua Nova Gvineja ponudili su vojnu podršku Australiji, dok će Novi Zeland poslati dodatna tri vojna helikoptera.

U nedjelju se očekuje hladnije vrijeme na jugoistoku zemlje, a predviđa se i da će pasti malo kiše, dok su vatrogasci upozorili da bi novi izazov mogao doći naredne sedmice.

Pročitajte još: 

Finska: Djeca nastavljaju da dolaze biciklom u školu iako je napolju -17 stepeni

(Vijesti.ba/Interview.ba)

 
Idi naVrh

Don't Miss