e02684149265072cd5d4f471a99442ae
e02684149265072cd5d4f471a99442ae

Zagađen zrak posebno ugrožava zdravlje trudnica i djece do sedam godina

10.12.2019.

Prije tri dana glavni grad Bosne i Hercegovine našao se u top dva najzagađenije grada na svijetu, rame uz rame s Delhijem. No, nije ovo prvi put. Naši građani i građanke navikli su da se takmičimo za najbolju poziciju među najzagađenijim gradovima, dok drugi ulažu enormne napore da nivo zagađenosti smanje. A šta se kod nas radi? Izda se upozorenje teške zagađenosti, ne učini se ništa konkretno i tako svake godine. U svemu tome posljedice su ogromne posebno za rizične skupine stanovništva, kao što su trudnice i djeca do sedam godine. 

Specijalista za plućne bolesti Mahir Tokić navodi kako zagađenje u zraku, izaziva iritaciju disajnih organa ploda kod trudnica.

Trudnica noseći plod u sebi treba da ima dovoljno kiseonika za sebe, ali i za bebu. Ako je izložena štetnim materijama, to će svakako dovesti do poremećaja u smislu snabdijevanja kiseonikom, a izazvat će i promjene na disajnim organima, u smislu disajnih puteva gornjih, gdje spadaju nos, ždrijelo i dušnik, te donjih gdje spadaju bronhi i plućne alveole i tako će to dovesti do poremećaja u funkciji – ističe Tokić. 

Osim postojanja gasova kao što su azotni oksid, ugljenmonoksid, posebna opasnost su sitne čestice do 10 mikrona, koje kako ističe ljekar Tokić, stvaraju velike probleme.

Ako živite u Sarajevu onda ste izloženi tijekom čitave godine prisustvu takvih supstanci, tako da sebe dovodite u situaciju da će to dugotrajno djelovanje izazvati poremećaj koji će se ispoljavati u kasnijoj životnoj dobi – mišljenja je Tokić. 

Zagađenje zraka povećava rizik za pobačaj do 50 posto

Istraživanje iz Pekinga objavljeno u Nature Sustainability časopisu obuhvatilo je 250.000 trudnica, koje su živjele u ovom gradu od 2009. do 2017. godine. Istraživači su uspoređivali ishode trudnoće žena s njihovom izloženošću zagađivačima zraka, uključujući sumpordioksid i ugljenmonoksid.

Zaključak je da prisutnost deset mikrograma sumpordioksida po kubnom metru u zraku, koji dolazi uglavnom iz elektrana i vozila, povećava rizik od pobačaja za 41 posto. Daljnje povećanje zagađivača zraka rezultiralo je rizikom za pobačaj od čak 52 posto.

Posebno izloženi negativnim efektima hronični bolesnici

Zagađen zrak može imati loš utjecaj na hronične bolesnike, ističe specijalista za plućne bolesti Teufik Hadžiosmanović.

Astmu je teško tretirati kod trudnica, jer svako davanje lijekova pogotovo u prvih tri mjeseca treba izbjegavati zbog razvoja djeteta. Za one kojima ne moramo, ne dajemo ni pumpice ni terapiju. Onečišćenje zraka ne bi trebalo da predstavlja veliki problem, ono sigurno oštećuje, ali da smanjuje kiseonik i ishranu djeteta, mislim da se o tome ne bi moglo govoriti – smatra Hadžiosmanović.

Još jedno istraživanja iz svijeta pokazalo je da onečišćenje zraka povećava rizik od spontanog pobačaja u jednakoj mjeri kao pušenje cigareta. Studija objavljena u znanstvenom časopisu Fertility and Sterility obuhvatila je uzorak od 1300 žena koje su bile hospitalizirane zbog spontanog pobačaja u razdoblju između 2007. i 2015. godine. Otkriveno je da povećane razine zagađenja dušikovim dioksidom povećavaju rizik od gubitka trudnoće za čak 16 posto.

Čist zrak potraži u planini

I dok sva istraživanja ukazuju da problem postoji, a na njemu se u nekim državama konkretno radi, u Sarajevu se uvode interventne mjere koje su lijepe samo na papiru. No, ipak treba poslušati savjet ljekara, pa se zaštiti sam, kad već vlast neće da te štiti.

Ne treba se izlagati bespotrebnom izlaženju tijekom visokog zagađenja. Mi smo svjedoci, vidimo da trudnice i žene s djecom šetaju po najprometnijim dijelovima ulice. Tu djecu voze u kolicima i tako ih svjesno izlažu riziku. Ako mora da izađe majka, onda bi bilo neophodno da koristi respiratorne maske i da se što kraće zadržava vani – poručio je Tokić.

Dvije su opcije, osobito zimi, ili ostanite kući, što je nemoguće za one koji rade, ili nađite vremena da izađete do planine, jer su nam itekako čiste Barice, Trebević, Igman i Bjelašnica, jer lakše je nama individualno da tražimo rješenja, nego da ih za nas traže oni koje smo izabrali. 

Interview.ba pokrenuo je kampanju “Ne gušimo Sarajevo”. Želimo s građanima i građankama da potaknemo promjene, jer u čistom Sarajevu se lakše diše. Pridružite nam se i podržite nas!

Tekst je napisan uz podršku Heinrich Boell organizacije, ali ne odražava nužno stavove ove organizacije.

Sadržaj teksta je isključiva odgovornost redakcije.

(Interview.ba, Adin Šabić) 

Idi naVrh

Don't Miss